--> У селі на Волині хочуть закрити медпункт | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У селі на Волині хочуть закрити медпункт

0
-2
У селі на Волині хочуть закрити медпункт
У селі Залазько Камінь-Каширського району хочуть припинити роботу фельдшерсько-акушерського пункту.

Про це повідомляє газета "Полісся".

Селяни збентежені, бо бояться залишитися без жодної медичної допомоги, адже більшість із них — похилого віку.

І якщо комусь раптом знадобиться медична допомога, то побоюються, що із найближчої медичної установи фахівці просто не наїздяться.

Село розташоване за 10 кілометрів від райцентру. Долати таку відстань теоретично годилося б без проблем і самим пацієнтам, але то хіба молодим та здоровим. Бо старим та хворим навряд чи під силу їздити таким бездоріжжям. Тож пенсіонер, у якого заболіла голова, навіть не захоче їхати кудись поміряти тиск. Він радше навмання прийме якусь пігулку.

Головний лікар Камінь-Каширського центру первинної медико-санітарної допомоги Ігор Соловей запевняє, що закриття ФАПу у Залазько неминуче.

"По-перше, у ФАП села Залазько рідко коли зверталися за медичною допомогою. По-друге, практично всі жителі села підписали декларації із лікарями сімейної практики Камінь-Каширської амбулаторії. І найголовніше – закриття ФАПів вимагає медична реформа", — пояснює Ігор Петрович.

Лікар звертає увагу на те, що з другого півріччя 2020 року Національна служба здоров’я України строго контролюватиме, як медичні установи дотримуються усіх умов договору підписаного між ними. Мовляв, у випадку, якщо будуть якісь порушення, застосовуватимуться санкції – наприклад, припинення фінансування, накладення штрафів.

Таким чином ЦПМСД має намір провести оптимізацію штату та структури, щоб підприємство було фінансово спроможним.

"Сьогодні первинну медичну допомогу надають лише лікарі, з якими пацієнти уклали декларації, а інші медичні працівники забезпечують послуги з надання первинної медичної допомоги. Наприклад, виконання призначень лікаря, надання невідкладної допомоги, долікарської, чи проводять просвітню роботу. Тому утримувати фельдшерсько-акушерські пункти центр не матиме можливості. Адже, приміром, на ФАП у Залазько в рік потрібно спрямувати більше як 120 тисяч гривень. Це з врахуванням зарплати (1,5 посади на фельдшера та санітарку) і комунальних послу", — аргументує Ігор Соловей.

Втім головний лікар заперечує, що із закриттям ФАПу у селі люди будуть позбавлені можливості отримати долікарську допомогу. На його переконання, вийти із цієї ситуації можна дуже просто:

"Якщо сільська рада прийме рішення про створення у Залазько медичного пункту тимчасового базування, візьме на себе його утримування, то Камінь-Каширський ЦПМСД визначить медпрацівника, котрий відповідно до погодженого графіка буде проводити в ньому прийом", — каже Ігор Петрович.

І, до речі, зокрема про це вже велася мова із селянами. З жителями Залазька зустрілися депутат обласної ради Анатолій Бусько, до якого вони зверталися особисто з приводу даного питання, а також голова районної ради Віктор Сус, головний лікар Камінь-Каширського ЦПМСД Ігор Соловей та голова Осівцівської сільської ради Андрій Михалик.

Хоч люди і з пересторогою сприйняли таку пропозицію, все ж посадовці запевнили їх, що іншого виходу із ситуації немає. Мовляв, у Запрудді вчинили саме так і це добре.

Дійсно у селі Запруддя Сошичненської ОТГ проблему із закриттям ФАПу вирішили відкриттям на його місці медичного пункту тимчасового базування.

«Після того, як районна рада прийняла рішення про ліквідацію фельдшерсько-акушерського пункту, його приміщення було передане на баланс Сошичненської сільської ради. Керівництво району, медичного центру людям пояснило, що до них приїжджатиме фахівець і проводитиме прийом. Але тривалий час цього не відбувалося. З приміщення ФАПу забрали все майно і люди почали бити на сполох. Вже після створення ОТГ у громаді прийняли рішення про організацію медичного пункту тимчасового базування. Майно повернули. Ми взяли на себе зобов’язання з утримання приміщення, погодили режим роботи, графік прийому медика, який буде сюди приїжджати. А також прийняли рішення про капітальний ремонт цього приміщення за кошти інфраструктурної субвенції», — розповідає про ситуацію у селі Запруддя голова Сошичненської ОТГ Світлана Сидорук.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні