«Робота не зупинилася, ми просто перейшли в спеціальний режим», – Роман Романюк про роботу ОЦЗ під час карантину

0
5
«Робота не зупинилася, ми просто перейшли в спеціальний режим», – Роман Романюк про роботу ОЦЗ під час карантину
Роман Романюк про роботу ОЦЗ під час карантину.

- Чим займається Волинський обласний центр зайнятості в період
карантину, якщо підприємства зупинені, прийом на роботу не
здійснюється і перенавчання не відбувається?


- Незважаючи на карантинні обмеження, Волинська обласна служба зайнятості не припиняє своєї роботи. Є рішення РНБО та постанова Кабінету Міністрів про запровадження карантину. Ми сьогодні працюємо в режимі обмеженого доступу. Тобто робота побудована таким чином, що безпосередньо фізичного прямого контакту з клієнтами немає. Усі наші спеціалісти на місцях у телефонному режимі спілкуються з клієнтами.

Вже тиждень у всіх філіях, базових центрах та Волинському обласному центрі зайнятості працюють телефони «гарячої» лінії. Надважливу оперативну інформацію щодо нашої роботи в режимі карантину можете знайти на офіційному порталі та Фейсбук-сторінці обласного центру зайнятості.

Для мене перш за все – безпека працівників та клієнтів. Я закликаю всіх не наражати на небезпеку себе та навколишніх і приходити в центри зайнятості лише в випадку крайньої необхідності.

Не можна говорити про повне припинення прийому на роботу. Свою діяльність на період карантину зупинили не всі роботодавці. Тому ті вакансії, які актуальні зараз, ми продовжуємо укомплектовувати. До прикладу, за 23 березня ми працевлаштували 33 людини в області, 24 березня – 13 осіб.

Щодо професійного навчання, то тут теж робота не зупинилася. Ми просто перейшли в спеціальний режим. Так, у навчальних закладах запроваджений карантин. Однак у цей період заняття зі слухачами проводять із використанням технологій дистанційного навчання, відповідно до навчальних планів та програм.

Виробниче навчання та виробнича практика слухачів організована на базах роботодавців. Дистанційно сьогодні навчаються навчальні групи кравців, кухарів, перукарів, рибоводів, кондитерів, манікюрників.

У випадку відсутності можливості використання дистанційних та дуальних технологій для організації навчального процесу – направлення зареєстрованих безробітних на професійне навчання призупиняється.

На сьогодні на замовлення роботодавців, на яких не поширюється заборона на діяльність під час карантину, організовуємо лише підвищення кваліфікації безробітних шляхом стажування безпосередньо на робочому місці. При цьому, всі необхідні документи формуємо дистанційно без присутності безробітного та роботодавця.

Під час карантину на потреби роботодавця на стажування з подальшим
працевлаштуванням були направлені безробітні на посади менеджера з
логістики, менеджера з постачання, слюсаря з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, садівника, продавця продовольчих товарів, монтувальника шин.

Враховуючи рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо тимчасового призупинення роботи закладів громадського харчування (ресторани, кафе), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності призупинене виробниче навчання та виробничу практику слухачів та збільшено терміни навчання на строк дії карантину.

Подовжений терміни навчання у групах флорист, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів. Повноцінна робота в напрямку профнавчання, як, зрештою, і в інших, розпочнеться після
закінчення карантину.

- Як безробітному отримати допомогу з безробіття, якщо для визнання його безробітним потрібно подати оригінали документів про звільнення, а фахівці служби зайнятості приймають онлайн?


- Якщо людина хоче зареєструватися у центрі зайнятості, вона приходить до центру зайнятості, залишає пакет документів (копії), необхідних для реєстрації, в скриньці, спеціально облаштованій біля кожного приміщення, і все. Наші спеціалісти з певною періодичністю протягом дня забирають його, відмічають намір людини зареєструватися в центрі зайнятості і відкладають цю процедуру
до закінчення карантину.

Саме на перший день після завершення особливої ситуації, яка виникла сьогодні, ми розглядаємо пакет документів, призначаємо людині нарахування допомоги по безробіттю в той день, коли вона звернулася до нас. Людина не втрачає ні в часі, ні матеріально.

Якщо особа вже зареєстрована як безробітна, то вона має особистого
кар’єрного радника, який призначає клієнтам відвідування центру зайнятості.

Усі наші спеціалісти напередодні телефонують до таких клієнтів і
повідомляють про те, що необхідності сьогодні приходити в центр зайнятості немає. Ми фактично проводимо обслуговування клієнтів у телефонному режимі, ставимо необхідні відмітки та призначаємо наступне відвідування на максимально довгий термін до 30-ти днів, дозволених законом.

Фінансові зобов’язання служба зайнятості перед безробітними виконує
відповідно до чинного законодавства. Жодна виплата, передбачена
безробітному службою зайнятості, на період карантину не скасовується.

Всі кошти будуть виплачені вчасно та в повному розмірі. Станом на кінець лютого на обліку обласної служби зайнятості перебували 7 714 осіб. Середня сума допомоги по безробіттю – 3 235,5 гривень.

- Чи відбувається взаємодія Волинського обласного центру зайнятості з роботодавцями Волині, і в який спосіб?

- Ми розуміємо, що сьогодні вже закриті на карантин заклади готельно-ресторанного бізнесу, заклади обслуговування та громадського харчування тощо. Зараз активно працюють лише підприємства сфери медицини, АЗС, аптеки, деякі заводи, які не потрапили під «карантинне» закриття, продуктові магазини, агропідприємства.

Тим, хто подав нам інформацію про потребу в кадрах, ми продовжуємо укомплектовувати вакансії, зокрема й з використанням елементів рекрутингу. Якщо роботодавець провадить свою діяльність, потребує укомплектування вільних робочих місць – ми пропонуємо роботу тим, кому вона підходить.

У цей період ми ще тісніше спілкуємося з роботодавцями, обдзвонюємо їх, проводимо моніторинг вакансій, добираємо кадри, відповідно до актуальної потреби. Однозначно, наша взаємодія не припинилася, ми продовжуємо тримати руку на пульсі ринку праці та реагуємо на актуальні потреби роботодавців.

- Як Волинський обласний центр зайнятості долучається до
протиепідемічних заходів?


- Для мене перш за все – безпека працівників та клієнтів. Я закликаю всіх не наражати на небезпеку себе та навколишніх і приходити в центри зайнятості лише в випадку крайньої необхідності.

Щодо нашого колективу, то тут у мене категорична позиція. Ми маємо
електронні термометри, спостерігаємо за самопочуттям колег. Кожна філія та базовий центр зайнятості забезпечені дезінфекційними засобами, кожен працівник має індивідуальну маску та рукавички.

Посилено проводимо щоденне прибирання та провітрювання приміщень. Працюємо в режимі обмеженого виходу на роботу, адже життя і здоров’я наших працівників надзвичайно важливі. Сьогодні зі зменшенням певного навантаження на одного працівника, ми можемо надати їм відпустки, забезпечити дистанційний режим роботи і в такий спосіб відносно безпечно пережити карантин.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні