--> Карантин через коронавірус: що буде з відпустками і зарплатами українців | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Карантин через коронавірус: що буде з відпустками і зарплатами українців

2
3
Карантин через коронавірус: що буде з відпустками і зарплатами українців
Із закриттям шкіл, магазинів і зупинкою окремих бізнесів через карантин чимало українців зіткнулися з проблемами.

Важко доглядати за дітьми, які залишаються вдома, й водночас повноцінно працювати дистанційно. І це - якщо роботодавець взагалі запропонував вам таку можливість. Про це пише ВВС Україна.

Так само важко знайти, з ким залишити дітей, а потім доїхати в офіс. Ще одна проблема, коли тебе просто змушують піти у неоплачувану відпустку.

Найгірший варіант під час довгого карантину - взагалі втратити роботу. За оцінками Міжнародної організації праці, через коронавірус без роботи у світі можуть залишитися від 5 до 25 млн людей.

За трудовим законодавством України, у разі небезпечної ситуації для життя чи здоров'я працівника, яка виникла не з його вини, за ним має зберігатися середній заробіток.

На практиці ж роботодавці часто пропонують працівникам відпустку за власний рахунок.

Офіційно така відпустка є добровільною і оформлюється за згодою сторін. Але в народі її називають "вимушеною".

Раніше вона не могла перевищувати 15 календарних днів (для пенсіонерів, які працюють, - 30 днів).

Проте за "антивірусним" законом безоплатна відпустка, проведена у карантині, не включається у загальний строк.

На період карантину роботодавець може доручити працівнику, зокрема, й держслужбовцям, виконувати роботу з дому. Проте поки що це найменш врегульований варіант.

Українське трудове законодавство є настільки застарілим, що робота з дому регулюється ще "Положенням про умови праці надомників, затвердженим постановою Державної служби з питань праці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29 вересня 1981 року №275".

Тож виглядає, що більшість компаній пробує "домашню роботу" вперше.

Працівник може піти у звичайну оплачувану відпустку, але повинен врахувати, що цього року вже не зможе відпочивати стільки днів, скільки проведе на карантині.

Люди, в яких є діти, можуть ще взяти відпустку по догляду за дитиною.

В реальності ці варіанти матимуть свої особливості на кожному підприємстві.

Не секрет, що багато українців і досі отримують зарплату "в конвертах". Переважно ті, хто працює на приватний бізнес.

Частково такі зарплати вийшли з "тіні" завдяки зменшенню податку на доходи фізичних осіб. Проте "конверти" не зникли. Роботодавці й надалі платять значні податки на робочу силу, а відтак, не зацікавлені відкривати правдиві цифри виплат.

Бізнес вже тривалий час закликає владу зменшити податкове навантаження на фонд оплати праці. Проте є не так багато альтернативних джерел наповнення бюджету, а тому за такі зміни не взявся жоден уряд, навіть з тих, хто позиціонував себе як реформаторський.

Нині, під час карантину, коли багато підприємств змушені обмежувати роботу, лише добра воля роботодавця може спонукати продовжувати виплачувати вміст "конвертів".

Проте, щоб уникнути марних витрат і банкрутства, власники таких компаній і підприємств цілком можуть піти на скорочення персоналу чи порадять піти у відпустки без збереження зарплати.

Втім, на такі кроки змушені йти і приватні компанії з цілком "білими" зарплатами. Наприклад, керівник мережі кінотеатрів Multiplex Роман Романчук у своєму Facebook оприлюднив звернення до президента, в якому закликав надати бізнесу безвідсоткові кредити - виключно на забезпечення фонду оплати праці.

Нині ж, за словами Романчука, в його компанії "через карантинні обмеження кожного дня йдуть у неоплачувану відпустку сотні працівників".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дурень думкою багатіє
Відповісти
Хтось думає як вижити а комусь бізнес на думці!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні