Чому «Корвалол» і «Валідол» не допомагають: пояснення від Супрун

2
0
Чому «Корвалол» і «Валідол» не допомагають: пояснення від Супрун
Екскерівниця МОЗ Уляна Супрун на своїй фейсбук-сторінці розповідає, що хоч зараз в Україні такі часи, коли хочеться накрапати собі 40 крапель корвалолу, робити цього не варто.

Ці ліки, каже Уляна Супрун, не ефективні для зниження тиску та запобігання серцевим нападам, і не заспокоюють, а радше отруюють.

«Діючими речовинами корвалолу, валокордину (валідолу на наших теренах) і безлічі їхніх аналогів є екстракти кореню валеріани і, подекуди, інших рослин. Вони не мають відношення до серцево-судинних хвороб, і жоден протокол не радить приймати ці ліки в разі підозри серцевого нападу», – пише вона.

Екстракти валеріани, додає Уляна Супрун, містять понад сто активних компонентів, зокрема фенобарбітал. Цей компонент нібито седативний і спазмолітичний, та при цьому заборонений в низці країн через токсичність і взаємодію з іншими ліками.

«Прийом фенобарбіталу може викликати сонливість, кволість, запаморочення, пригнічений стан, тривожність, помилки при керуванні авто, відчуття сп’яніння, а потім похмілля. В такому стані після валідолу точно буде гірше приймати раціональні рішення чи бодай якось діяти», – ідеться в дописі.

Уляна Супрун нагадує про можливі ознаки серцевого нападу:

* неприємне відчуття високого тиску, стискання грудної клітки.
* біль чи дискомфорт, що поширюються на плечі, спину, шию, щелепу, руки. Такі симптоми властиво відчувати жінкам, і через це серцеві напади в жінок часто залишаються без уваги як з боку самих пацієнток, так і з боку лікарів.
* поверхневе дихання.
* запаморочення, втрата свідомості.
* пітливість.
* нудота.

Передвісники нападу можуть тривати годинами чи довше.

«У випадку серцевого нападу: потрібно заспокоїтися та припинити фізичне навантаження, якщо ви в цей час були активні. Зателефонувати своєму лікарю — лікар може призначити прийом нітрогліцерину. Якщо напад не вдається зняти протягом 15-20 хвилин — негайно викликайте екстрену медичну допомогу. Адже серцевий напад, який триває понад 15-20 хвилин, може перерости в інфаркт міокарда», – радить Уляна Супрун.

Викликати допомогу також необхідно, якщо ви маєте хоча б один з цих симптомів: біль постійний та стає інтенсивнішим, біль хвилеподібно повторюється у стані спокою, виникає різка слабкість, відчуття страху, частішає пульс чи різко коливається артеріальний тиск.

Схожі на серцевий напад ознаки можуть бути і під час сильного стресу.

«Якщо вам притаманна тривожність, неспокій, і будь-що остаточно вас «вибиває з колії», то варто діяти системно. Системно, а не класти тремтячими руками валідол під язик, не нахиляти чарку коньяку, не курити цигарки одна за одною, коли вже стало погано», – пише Уляна Супрун.

Вона зазначає, що є безпосередній зв’язок тривожності, гострого стресового розладу, посттравматичного розладу і хвороб серця. Лікувати треба розлади, а не їхні прояви.

«Хороший кардіолог не просто прописуватиме вам ліки, а й попросить пройти тест для оцінки тривожності і депресії. Можливо, крім нітрогліцерину чи бета-блокаторів знадобляться ще антидепресанти та/або психотерапія», – говорить екс-керівниця МОЗ.

За її словами, валідол і корвалол є предметом незаконної торгівлі в США.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Супроновiрус вилiз
Відповісти
А в часи "отої" країни оті краплі допомагали!То може проблема в тому з чого саме зараз їх виготовляють?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні