Під Волинською ОДА вимагали відставки міністра Авакова. ФОТО

2
3
Під Волинською ОДА вимагали відставки міністра Авакова. ФОТО
У Луцьку відбулася акція «Геть аваковірус!». Її провели в понеділок, 24 лютого, навпроти бокового входу у Волинську облдержадміністрацію на Київській площі 15 місцевих громадських активістів. Жодних інцидентів із поліцейськими, яких було не менше, не трапилось.

Акцію в Луцьку організували на підтримку вимог, які висували активісти в неділю, 23 лютого, в Києві і кількох обласних центрах України.

За словами громадської активістки Марії Доманської, кінцева мета акції – звільнення з посади міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

«Ініціаторами цієї акції є ті ж самі люди, які роблять вже дуже довго адвокаційну кампанію щодо розслідування вбивства Катерини Гандзюк, – каже Марія Доманська. – Тому що до сих пір ніхто не покараний, ніхто не притягнений до кримінальної відповідальності. Ми знаємо численну низку фактів затягування розслідування. І загалом дуже багато фактів – провал реформи, провал низки суспільно важливих розслідувань – говорять про те, що сьогодні Міністерство внутрішніх справ не справляється зі своїми функціями. Тому ми як представники громадського середовища Луцька та Волинської області вирішили доєднатися до Всеукраїнської акції «Геть аваковірус!».

Арсен Аваков – єдиний міністр, який зберігає за собою посаду протягом 6 років, попри зміни урядів.

На запитання журналістів, що він би мав робити, але робить, на переконання активістів, не так, Доманська відповіла:

«Абсолютно не завершені розслідування вбивств Героїв Небесної сотні. Шість років ніхто не покараний. Вбивство Катерини Гандзюк – до сих пір ніхто не сидить в тюрмі, ніхто не притягнений до кримінальної відповідальності. Провал реформи – я як учасниця атестаційної комісії поліцейської можу сказати, що насправді було дуже багато різних факторів, які не сприяли тому, аби провести переатестацію поліцейських і, зокрема, звільнити багатьох кадрів, які сьогодні явно не сприяють правоохоронній системі, а навпаки, саботують роботу».

«На Волині є такі приклади?» – перепитав кореспондент інтернет-видання «Волинь24».

«На Волині лише 7 відсотків поліцейських було звільнено в результаті проведення переатестації. Це був один із найвищих показників по всій Україні. Але це просто мізер, тому що по факту кадровий склад не був оновлений», – каже Доманська.

«Так, можливо, на Волині поліція з народом? Вона так і заявила під час революції», – зазначив журналіст.

На що громадська активістка зазначила: «Поліція з народом чи не з народом – це гасла. А питання якості кадрів і відповідно їхнього підходу до роботи».

«Якщо переставляти кадри, нічого не зміниться. Систему треба змінювати», – зауважив кореспондент.

«Щоб змінити систему – треба змінити людей, – вважає Доманська. – Якщо переставляти кадри – правильно, система не змінюється. Але правила змінюють люди, які приходять в цю систему».

Акція тривала не більш ніж півгодини. Активісти не мали плакатів. Деякі прийшли у медичних масках, на яких фломастерами вивели: «Геть аваковірус!».

Повигукувавши кілька уже відомих гасел «Аваков – чорт!», «Авакова – у відставку!», учасники акції розійшлися.

Жодних інцидентів із поліцейськими, які стояли навпроти через дорогу, не трапилося. Були тут як патрульні поліцейські, так і поліція діалогу. Серед відомих осіб – заступник начальника головного управління Нацполіції в області Сергій Козак, але цього разу в розмову з активістами він не вступав.

На стоянці авто неподалік стояв новенький поліцейський спецавтомобіль-бус із заґратованими вікнами. Такі зазвичай використовують спецпризначенці в місцях масового безладдя. За дивним збігом обставин, щойно закінчилася акція – зі стоянки поїхав і спецавтомобіль поліції.

Святослав ЛЕСЮК («Волинь24»)
Фото автора
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Авакова чіпати неможна-там скрізь "вуха стирчать"!
Відповісти
Шо то за лiшенцi на фото?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні