Стійкі до антибіотиків супербактерії гублять людство. Як захиститися?*

0
-3
Стійкі до антибіотиків супербактерії гублять людство. Як захиститися?*
Антибіотики або антибактеріальні препарати – один з головних союзників людини в боротьбі за здоров'я. Але, на жаль, ці ліки стрімко втрачають свої позиції.

Безконтрольний прийом антибіотиків людьми та широке використання цих препаратів у тваринництві привели до сумного результату. Все більше штамів хвороботворних бактерій мутують і «навчаються» стійкості до антибіотиків (антибіотикорезистентності). На такі супербактерії-мутанти вже ніяк не впливають ліки, які ще 5-10 років тому успішно пригнічували їх зростання і активність.

І це вже не жарти. Згідно з новітніми даними, тільки в США близько 3 мільйонів людей на рік заражаються інфекційними хворобами, бактерії-збудники яких мають стійкість до всіх антибіотиків (мультирезистентність).

Близько 35 000 з цих людей щорічно вмирають, оскільки надійних альтернативних способів боротьби з супербактеріями поки що не придумано. Періодично з'являються нові ліки, але лукаві мікроскопічні мутанти швидко розвивають резистентність і до них.

Ще 250 000 чоловік в світі щороку помирають від туберкульозу, збудник якого (паличка Коха) мутував вже настільки, що його не беруть ніякі препарати.

Крім того, існують повністю стійкі до ліків стафілококи, синьогнійна паличка, гонокок (збудник «популярного» ЗПСШ – гонореї), а також багато інших «бійців невидимого фронту», від яких у людства вже немає захисту.

Що ж робити, щоб захиститися від супербактерії? Як мінімум, не пити антибіотики безконтрольно.

Коли антибіотики точно потрібні?




Деякі бактеріальні інфекції організм може побороти і без антибіотиків. Особливо, якщо у людини хороший імунітет, а бактеріальне захворювання проходить у легкій формі. Імунітет може і повинен справлятися з бактеріями – адже без цього людство не дожило б до середини ХХ століття, коли був винайдений перший антибіотик.

Але іноді антибіотики безумовно необхідні, а саме:

• якщо є загроза переходу хвороби в хронічну форму і/або розвитку ускладнень;

• хвора людина заразна, що небезпечно для інших людей.

Також лікар повинен призначити хворій людині антибіотик, якщо він гарантовано прискорить і полегшить одужання.

А ось якщо ви просто відчуваєте деяке нездужання і вам ЗДАЄТЬСЯ, що потрібно випити якийсь антибіотик – ні в якому разі не призначайте його собі самостійно, адже саме самолікування є основним фактором «епідемії супербактерій» в світі.

Чому не можна пити антибіотики без призначення лікаря?





Щоб правильно підібрати антибіотик, необхідно здати аналіз на чутливість патогенної флори. Тому що навіть антибіотики широкого спектру дії не вбивають всі бактерії поспіль, а діють вибірково.

Беручи антибіотик «навмання», людина також ризикує:

• не одержати терапевтичного ефекту, бо збудником хвороби може бути вірус, а не бактерія. Проти вірусів антибіотики безсилі. Тому, наприклад, при грипі типу А або В лікар може призначити Таміфлю (або інші антивірусні ліки з озельтамівіром чи занамівіром, але ніяк не антибіотик);

• неправильно розрахувати необхідне дозування і виростити супербактерію (якщо доза недостатня) або отримати важкі побічні ефекти (якщо доза надлишкова).

Тому обов'язковою умовою для початку прийому будь-яких антибактеріальних препаратів повинен бути аналіз бакпосів – він допоможе «впізнати ворога в обличчя» та з'ясувати, яким антибіотиком його гарантовано можна перемогти.

Головне правило прийому антибіотиків – не закінчувати курс раніше призначеного лікарем часу. Наприклад, якщо лікар призначив прийом антибіотика протягом 21 дня – не припиняйте його через два тижні, навіть якщо ваш стан покращився і симптоми хвороби зникли.

«Недобиті» бактерії після різкої відміни лікування гарантовано розвинуть стійкість до цього антибіотика, і наступного разу доведеться підбирати вже більш токсичні препарати. Але рано чи пізно і вони перестануть діяти, а тоді – ласкаво просимо, супербактерія.

Отже, бережіть себе і своїх дітей від «невидимого ворога». Будьте здорові!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні