Волинянам рекомендують обприскати сад препаратами на основі індустріального масла

1
4
Волинянам рекомендують обприскати сад препаратами на основі індустріального масла
Волинянам рекомендують обприскати сад препаратами на основі індустріального масла. Масна плівка перекриє шкідникам доступ повітря.

Внаслідок стрімкого потепління активно набухають бруньки на плодових деревах і кущах. Втім, оживають не лише рослини, а й шкідники та збудники хвороб. Тому про щедрий врожай треба подбати вже.

Насамперед слід провести весняне обрізання дерев, радить начальник відділу контролю за обігом засобів захисту рослин ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Світлана Клімчук.

За словами фахівця, це дозволить знищити яйцекладки шовкопрядів, гнізда із засохлого листя бояришниці та золотогузки і деяких інших шкідників. Одночасно треба зачистити, зібрати і знищити стару відмерлу кору. Тріщини, морозобоїни та дупла замазати садовим варом.

Обов’язково знищити опале листя, бур’яни, де можуть зберігатися збудники хвороб, такі як парша, борошниста роса, лялечки та гусінь у мінах листомінуючих молей. А розпушення грунту в пристовбурових колах на глибину 15-20 см знищить личинок пильщиків, що перезимували, та частину популяції яблуневої і грушевої плодожерок, яка залялькувалася у ґрунті, інформує Світлана Клімчук.

«Із хімічних засобів захисту в цей період високоефективними є препарати на основі індустріального масла, якими бажано обприскувати крони, скелетні гілки та штамби дерев. Такі препарати є безпечними для людини та навколишнього середовища, оскільки діють за принципом асфіксії. Покриваючи тонким шаром масляної плівки поверхню кори гілок та штамбу, унеможливлюють дихання шкідників, що перезимували. Без доступу повітря вони загинуть. Така дія зберігається тривалий час - до 30 і більше діб (за відсутності сильних опадів)», - пояснює Світлана Клімчук.

Із чорної смородини видаляють та спалюють круглі роздуті бруньки, пошкодженні бруньковим кліщем, а з яблуні ( в період цвітіння) – коричневі бутони, поки з них не вийшли личинки яблуневого квіткоїда. У період цвітіння ягідників виявляють, викорчовують і спалюють хворі рослини з ознаками вірусних хвороб, тому що інших методів боротьби з цими хворобами поки що нема. Після цвітіння на штамби яблуні накладають ловчі пояси, влаштовують світлові, харчові та феромонні пастки проти яблуневої плодожерки.

Боротьба зі шкідниками і хворобами саду залежить від своєчасного та правильного застосування хімічних і біологічних засобів захисту рослин. Фахівці радять не застосовувати пестициди про всяк випадок.

Треба враховувати ступінь зараженості дерев шкідниками та хворобами і використовувати тільки ті засоби захисту рослин, які є зареєстровані у «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використанні в Україні».
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Яке спалювання,прилетять муніципали і оштрафують!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні