У столиці під час гастроскопії помер 2-річний хлопчик. ВІДЕО

0
8
У столиці під час гастроскопії помер 2-річний хлопчик. ВІДЕО
У Києві батьки звинувачують медиків у смерті свого 2-річного сина.

Хлопчика не стало просто під час проведення гастроскопії, йдеться у сюжеті "ТСН".

Мати загиблого Максима згадує, що ще у вівторок увечері син бавився зі старшою сестричкою.

"Вони стрибали на ліжку. У руках у нього була лялька, від якої відірвав ногу. Він ту ногу гриз і, коли зістрибнув з ліжка на подушки, мабуть, вдавився цією ногою", - каже мама хлопчика Олена Мигович.

Батьки одразу перевірили горло. Тато перевернув хлопця догори ногами. Усе начебто було нормально, але трохи згодом дитину почало нудити.

За годину його знудило знову. Батьки викликали швидку і Максима шпиталізували до дитячої лікарні на вулиці Богатирській у столиці. Там зробили рентген, узяли аналізи і на ранок призначили гастроскопію.

Саме ця процедура стала фатальною для дитини. Після першої процедури лікар сказав, що нічого не бачить, а тому її треба повторити. Дитина кричала і плакала. Спочатку сина тримала мати, а потім батько.

"Потім вставив удруге. Він, коли діставав зонд і шайбу, то пішла кров. Розпухли шиа, посинів", - каже батько загиблого Юрій Мигович.

Серце Максима перестало битися на руках у батька. Його намагалися реанімувати, але марно.

Результат показав, що смерть дитини настала через розрив глотки і стравоходу. Завідувачка хірургічного відділення лікарні на Богатирській коментувати висновок бюро експертиз відмовляється.

"У нас немає висновку. Нам не надіслали, вибачте, будь ласка.Я думаю, що оцінку дадуть компетентні органи. Зондування було призначено, бо була кровотеча", - каже Світлана Брагинська.

Адвокат каже, якщо лікарську помилку все-таки доведуть, то медику, який зробив зондування, може загрожувати до п'яти років тюрми.

"Для того, щоб задокоментувати правильно всі дії і потім мати можливість довести непрофесійну діяльність, потрібна в першу чергу заява про вчинення кримінального правопорушення”, - розповів адвокат Афанасій Карлін.

Потім батькам необхідно провести ще одну судово-медичну експертизу, яка встановить остаточну причину смерті їхньої дитини.



Пізніше прокурори та поліцейські відкрили кримінальне провадження через неналежне надання медичної допомоги, повідомляє "ТСН".

Крім того, допитано свідків. "Слідчі допитали лікаря, завідувача реанімаціного відділення і батька хлопчика, який перебував поруч", - розповіла речниця Оболонського управління поліцї Діана Шутько

Тепер потрібно місяць-півтора чекати на результати додаткової судово-медичної експертизи.

Галина Салтикова - дитяча гастроентерологиня. Вона каже, що зондування - це болюча процедура, яку витримує далеко не кожнен дорослий. Тому дітям до шести років, за європейськими стандартами, обов`язково вводять анестезію. Крім того, є ще один важливий нюанс.

"Рекомендаціями є проведення дітям під загальним наркозом. Друге - обов'язкове використання зондів тієї довжини та ширини, які мають відповідати зросту та вазі дитини", - пояснила доцентка кафедри педіатрії №4 НМУ Богомольця, дитяча гастроентерологиня Галина Салтикова. 

Натомість у лікарні анастезію Максимкові не робили, а чи відповідав зонд його віку - визначатимуть експерти.

"Шматочок може бути гострим. Небезпека може бути у гостроті. Може пошкодити слизову і сприяти розвитку кровотечі", - відповіла лікарка на питання, чи може дитина померти від ковтання шматочка іграшки.

Максима у п'ятницю, 7 лютого, поховали у Вінницькій області. Якщо лікарську помилку доведуть, уточнили прокурори, ендоскопіст отримає максимум три роки в’язниці.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні