Найстаршому ветерану війни на Волині виповнилося 106 років

0
-5
Найстаршому ветерану війни на Волині виповнилося 106 років
У неділю, 2 лютого, в день визволення Луцька, відзначив своє 106-річчя учасник Другої світової війни Никанор Пристанець.

На Волині, а може, й у всій Україні, він найстарший серед усіх колишніх фронтовиків, пише "Голос України".

Никанор Іванович служив у гарматній обслузі 420-го гаубичного полку 28-ї стрілецької дивізії з липня 1944 року. Він був заряджаючим 122-міліметрової гармати. Бої в Прибалтиці, де він проходив бойове хрещення, тривали аж до травня 1945-го. Про їх жорстокість свідчить величезне військове кладовище в латвійському місті Приєкулє, про яке не раз згадував ветеран. Там поховано 23 тисячі радянських воїнів, є серед них і однополчани Никанора Пристанця. Додому він повернувся вже в листопаді 1945 року. Разом із ним - і четверо його земляків-волинян, з якими служив в одній батареї. Давно їх уже немає серед нас. Тож берегти пам'ять про однополчан - теж одне із завдань колишнього фронтовика.

Живе Никанор Іванович у селі Тарасове Луцького району разом із дочкою Антоніною. До 2 листопада з ними був ще і зять ветерана, колишній голова Волинської обласної ради, а потім - представник Президента в області Володимир Блаженчук. Тесть важко пережив смерть близької йому людини, подався здоров'ям. Але ще потрохи пересувається кімнатами, розмовляє з рідними.

"Здавалось би, влада мала б оточити ветерана синівською увагою, надати йому необхідну медичну допомогу. Але про 106-річного ветерана в області, та і в Луцькому районі, просто забули. Тож усі турботи про здоров'я колишнього фронтовика-артилериста лежать на дочці. Антоніна Никанорівна не охоче розповідає про цю людську байдужість, бо десь уже звикла до неї, – пише автор.

Максим СОЛОНЕНКО

Фото автора

Ветеран Другої світової війни, колишній заряджаючий 122-міліметрової гармати Никанор Пристанець (фото зроблене 2 лютого 2019 року).
Ветеран Другої світової війни, колишній заряджаючий 122-міліметрової гармати Никанор Пристанець (фото зроблене 2 лютого 2019 року).
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні