Заражень коронавірусом в Україні немає: в МОЗ нагадали, як вберегтися

1
3
Заражень коронавірусом в Україні немає: в МОЗ нагадали, як вберегтися
Наразі в Україні не зареєстровано жодного випадку зараження коронавірусом, у разі його виявлення українські фахівці готові його лікувати.

Про це йдеться у звіті міністра охорони здоров'я України Зоряни Скалецької президенту України.

Пряма мова Скалецької: "Наразі в Україні не зафіксовано зараження цим вірусом. Виявлені випадки, про які повідомляли ЗМІ, були звичайним грипом".

За словами Скалецької, МОЗ підготувало порядок реагування для лікарень і лікарів, служб, відповідальних за перетин кордону, та лабораторій.

"Сьогодні для всіх очевидні процедури у разі виявлення, необхідності лікування та діагностування. Є готовність в лабораторіях і по тест-системах для виявлення та виключення підозрілих випадків щодо того, стосуються вони чи ні китайського коронавірусу. Взаємодія з міжнародними організаціями, які моніторять на глобальному, міждержавному рівні, щоденна", – заявила Скалецька.

Пряма мова заступника глави МОЗ Віктора Ляшка: "В Україні готові лікувати вірус, якщо його буде виявлено. Технології, які допомогли вилікувати людей в Китаї, застосовуються і в Україні. Наші інфекціоністи знають про них і готові ними скористатися".

Деталі: Ляшко зазначив, що через наявність у хвороби інкубаційного періоду проведено роботу із сімейними лікарями для моніторингу та вчасного реагування, налагоджено постійну оперативну комунікацію з прикордонною службою, зокрема в аеропортах, підготовлено інструкцію, як реагувати й перевіряти пасажирів.

Він додав, що 150 осіб, які прибули в Україну з Китаю, пройшли термометрію.

"До України прямим рейсом з Китаю прилетіли 150 осіб, їм було проведено термометрію інфрачервоним термометром. Жодної людини з підвищеною температурою не виявлено. Всі допущені і пройшли прикордонний контроль".

За даними РНБО, станом на 26 січня проблемних ситуацій, пов'язаних з поширенням коронавірусу в Україні, не виявлено, ситуація повністю контролюється, загальнодержавні інфекційні профільні медичні заклади готові надати відповідну допомогу громадянам.

"Ситуація з поширенням нового коронавірусу перебуває на постійному контролі, апарат РНБО України володіє в повному обсязі всією необхідною інформацією з цього питання. Моніторинг розповсюдження нового коронавірусу (2019-n-CoV) здійснюється стосовно країн Азії (насамперед КНР), Європи, США, та країн СНД, з якими Україна має спільний кордон".

У РНБО повідомили, що з 26 січня в аеропорту "Бориспіль" запроваджено температурний скринінг пасажирів на прямих авіарейсах з Китаю. Фахівці санітарно-карантинного підрозділу вже підготовлені, їх обладнання укомплектовано інфрачервоними термометрами. Тварини, що ввозяться в Україну, проходять спеціальний огляд ветеринарних служб.

Разом з тим Центр громадського здоров'я МОЗ України оприлюднив оновлені поради ВООЗ щодо міжнародних перевезень через спалах коронавірусу.

Громадянам та мандрівникам радять дотримуватись звичайних заходів обережності.

"Основними клінічними ознаками та симптомами коронавірусу є гарячка, утруднене дихання та рентгенограма грудної клітки, що показує двосторонні інфільтрати легень. У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання до, під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та поділитися історією подорожей з ним".

Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передачі низки хвороб передбачають гігієну рук та практику безпечного харчування:

- часто мити руки або обробляти дезінфекуючими засобами;

- під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктям або паперовою хусткою. Використану хустку варто негайно викинути та помити руки;

- уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

- якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель і утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та поділіться з ним попередньою історією подорожей;

- відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз фіксуються випадки нового коронавірусу, уникайте прямого незахищеного контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами;

- не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених тваринних продуктів. Із сирим м'ясом, молоком чи органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якщо до України чи до Європи прийде ця нова хвороба, то дійсно мало нам не покажеться. Буде велика біда, якщо не назвати хаос, як після аварії на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року, хто зі старших пам"ятає. А я пам"ятаю, як сім"ями виїжджали з Київа та київської області, так само може бути з появою у нас цієї нової хвороби.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні