З Луцькводоканалу масово звільняються працівники через низькі зарплати

1
5
З Луцькводоканалу масово звільняються працівники через низькі зарплати
Щороку з водоканалів звільняються все більше робітників, а молодь не поспішає займати непрестижні та низькооплачувані робочі місця. Така ж ситуація на Луцькводоканалі.

Про це йдеться в матеріалі комунального підприємства "Луцькводоканал", опублікованому на сайті Луцькради.

Мова про те, що робота у працівників водоканалу фізично важка, вона передбачає перебування у шкідливому середовищі та некомфортних умовах, адже аварії доводиться ліквідувати у мороз, дощ та сніг. Часом така робота навіть стає небезпечною для здоров`я та життя. І за таку працю робітники отримують критично малу зарплатню. Навіть обов`язковий соціальний пакет, що надається працівникам галузі, не може компенсувати низького рівня заробітної плати. Зрозуміло, що про престижність такої не йдеться.

Особливо гостро відчувають проблему з відтоком кадрів західні регіони країни. Молоді спеціалісти неохоче пов`язують свою кар`єру з комунальними галузями, у водоканалах залишаються працювати фахівці передпенсійного та пенсійного віку, яких згодом не буде ким замінити.

Наприклад, середній вік працівників КП «Луцькводоканал» становить 47 років.

Нормативна кількість працівників, які необхідні для роботи підприємства, відповідно до розрахунків становить близько 820 осіб. Фактична чисельність персоналу на даний момент складає лише 524 особи.

Лише за 2019 рік з підприємства звільнилося 86 працівників робітничих спеціальностей.

Наразі терміново потрібно заповнити 296 вакансій (робітники і в т.ч. інженерно-технічні працівники). Особливо гостро бракує електрогазозварників, слюсарів АВР, водіїв автотранспортних засобів, слюсарів-ремонтників та електромонтерів.

При цьому у профільних навчальних закладах вже зараз набір на відповідні спеціальності не перевищує 60% і продовжує знижуватись.

Якщо така тенденція збережеться, населення може залишитись без послуг водопостачання та водовідведення через відсутність спеціалістів, які б обслуговували водопровідно-каналізаційне господарство.

Головна причина браку фахівців на водопостачальних підприємствах – критично низький рівень заробітної плати у порівнянні з середньою заробітною платою на інших підприємствах. Середня заробітна плата працівників підприємства за 2019 рік становить - 7907 тис. грн. на місяць.

При цьому такі ж кваліфіковані працівники в комерційних підприємствах отримують 20-30 тис. грн, не кажучи про країни бувшого соціалістичного табору, де зарплата становить більше 50 тис. грн, а в розвинутих країнах навіть під 100 тис. грн на місяць. Там така робота вважається престижною, тому молодь охоче іде вчитися на відповідні спеціальності та проблеми кадрів у водопостачальних підприємств немає.

Скорочення штату працівників водопровідно-каналізаційних господарств неприпустиме, адже для цього потрібна повна автоматизація процесів та висока кваліфікація фахівців, а водоканали вимушені працювати на застарілому обладнанні, яке потребує постійного підтримання його в робочому стані. Крім того, за технікою безпеки є певні вимоги до чисельності персоналу. Складні та небезпечні види робіт дозволяється виконувати лише вдвох або більшою кількістю працівників.

Водоканали докладають усіх зусиль, щоб якось залучити нові кадри, та навіть готові власними силами навчати та готувати спеціалістів до роботи в галузі. Одним з рішень є дуальне навчання — поєднання теорії в навчальному закладі та практики на робочому місці.

Керівник КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк наголосив на необхідності термінового виправлення ситуації, адже ризики, пов’язані з відсутністю спеціалістів, можуть мати негативні наслідки для населення.

Зокрема, йдеться про вирішення проблеми водоканалів на державному рівні, приміром, про необхідність залучення молоді до робочого процесу і гарантування їм працевлаштування після закінченні навчального закладу. Також про необхідність створення певної громадської інституції, яка систематизуватиме інформацію про кадрові проблеми, організує співпрацю з освітніми закладами, розробить навчальні плани, організує перепідготовку та підвищення кваліфікації.

"Ситуація вимагає негайного втручання в регулювання рівня заробітної плати, інакше в майбутньому є загроза взагалі втратити послугу з водопостачання та водовідведення", – йдеться у матеріалі "Луцькводоканалу".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Що означає " загроза взагалі втратити послугу з водопостачання та водовідведення"???
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні