--> В Україні планують зменшити кількість університетів | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

В Україні планують зменшити кількість університетів

0
-3
В Україні планують зменшити кількість університетів
Уряд планує скоротити кількість університетів в Україні.

Про проблеми вищої освіти в Україні розповіла очільниця профільного міністерства Ганна Новосад в інтерв’ю виданню Цензор. НЕТ.

Українські викладачі отримують низькі зарплати через велику кількість університетів.

«З одного боку ми маємо нібито чималі кошти на вищу освіту. Але витрачаємо їх, будемо відверті, дуже бездумно. Утримуючи шалено велику мережу закладів вищої освіти»,– розповіла Ганна Новосад.

За її словами, викладачам треба підвищувати заробітні плати, але університети повинні мати право фінансово стимулювати кращих викладачів.

Для реалізації цього плану в Україні потрібно скоротити кількість університетів.

«У нас забагато університетів. У нас їх просто... забагато. І ми не можемо робити вигляд, що ми як країна можемо собі це дозволити»,– заявила посадовиця.

Очільниця міністерства розповіла, що в Україні близько 300 закладів вищої освіти, що набагато більше, ніж в сусідніх країнах. Тому бюджет на заробітні плати розпорошується серед тієї великої кількості викладачів по 6 тисяч гривень щомісяця.

«У нас, як на мене, є трохи дивна ситуація. З одного боку, держава, яка, нагадаю, не є річчю в собі, а те, що ми платимо, ми платимо з власних податків, вона є засновником закладів вищої освіти. І виходить дивна ситуація: ми їх створюємо, відкриваємо – а потім практично не контролюємо. Коли йдеться про те, який заклад вищої освіти ми маємо закрити, то це взагалі річ, яка практично неможлива. І як на мене, засновник (той, хто платить) повинен мати нормальні ефективні взаємини з менеджером. Ректор – це і є менеджер. Це людина, яка має ефективно управляти закладом вищої освіти. Але вона повинна мати певний контракт з тим, хто їй за це платить. З державою в даному випадку – у вигляді міністерства освіти і науки. Тому ми хочемо переглянути наш підхід до того, як ми укладаємо контракти з ректорами. Ми хочемо впровадити принцип ключових показників ефективності, за якими будемо перевіряти, як ті чи інші ректори справляються з тими завданнями, які вони на початку своєї каденції в університеті виставляють собі як стратегічні цілі розвитку університету», – пояснила Ганна Новосад.

В 2018 році 118 тисяч викладачів працювали в закладах вищої освіти України.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні