Луцькі архітектори оцінили проєкти Театрального майдану. ФОТО

1
4
Луцькі архітектори оцінили проєкти Театрального майдану. ФОТО
У Луцьку хочуть зробити реконструкцію Театрального майдану. Для цього влаштували всеукраїнський архітектурний конкурс на кращу концепцію. Всього подали 8 проєктів.

Члени Волинської організації Національної спілки архітекторів України висловили свою думку про них. Кажуть: усе має бути не так. Говорили на засіданні організації 8 листопада в Галереї мистецтв, пише "Перший".

Нагадаємо, ввечері в четвер, 31 жовтня, вздовж вулиці Лесі Українки виставили конкурсні роботи Всеукраїнського закритого архітектурного бліц-конкурсу на кращу концепцію облаштування Театрального майдану в Луцьку.

Ініціював зустріч Тарас Рабан, голова Волинської організації Національної спілки архітекторів України. Він пояснив, що не варто вбачати у зібранні жодних політичних підтекстів. «Ми – громадяни і мусимо висловлювати свою думку. Оце й уся політика», – сказав Рабан.

До слова, члени спілки не обирали кращі проєкти, а лише обговорювали їх.

Туалет мусить бути, але не двоповерховим – Світлана Мазурчак

«Якщо був конкурс на концепцію і ідею, його треба було зробити двохетапним, щоб отримати якусь ідею. Робота зроблена шалена і затрати шалені.

Спершу треба було зробити бліц-конкурс на ескіз. Можливо, взяли б участь більше архітекторів. Ідею ескізно можна зробити у простішій формі. Знайшли б ідею, обговорили б її і тоді зробили б другий етап із моделюванням.

Єдине, що можу сказати – туалет не варто робити на два поверхи ні в якому разі. Він суперечить театру. Але туалет і стоянка мають бути обов’язково.

Фонтан у всіх проектах випадковий. Архітектори не знають, що з ним робити. Він не «випадає», але йому не можуть знайти місця. Отому і вийшов такий результат».



Вирішувати передусім не те, яким має бути фонтан, а глобальні проблеми – Юлія Кожина

«Такий фонтан чи не такий – це вже інше питання. Вирішувати потрібно було глобальні проблеми, пов’язані із транспортно-пішохідною схемою, парковками, освітленням…

Хочеться додати щось, щоб центральна частина міста була дійсно центром».



Ми залишились у ХХ столітті – Андрош Бідзіля

«Мені шкода людей, які робили оце все. Це має бути проект ХХІ століття. Подивіться один, другий, третій проект... Ми залишились у ХХ столітті, далі не пішли».



Починати треба було з генерального плану – Андрій Жига

«Треба було проаналізувати генплан Луцька на предмет функціоналу всіх площ і з цього аналізу виписати умови для Театрального майдану. Крапка.

Переможець конкурсу автоматично стає реалізатором свого проекту. Вступає в дію закон «Про авторське право», тому міксу ідей не може бути».



Фонтан не підкреслить солідність площі – Євген Ходаківський

«Всюди безликість і шаблон. Оці фонтани зараз є всюди, вони підсвічені, діти біля них бігають, і ніяк такий фонтанчик не може підкреслити солідний майдан столиці Волині.

Поки що майдан заповнений непотребом – молода аптечка, церковна крамничка… Фактично він продовжує псуватись. Дуже серйозно зіпсував його сквер біля кафе «Бенедикт».



Я не знаю, як це можна було дозволити. Оці лавочки, ліхтарі і застосування трилінки – архітектор не мусив би до такого вдаватись. Уявіть собі – трилінка і тонкий каблучок…

Вертаючись до майдану – хотілось би бачити якесь обличчя, якусь ідею. Поставленої мети конкурс не досягнув. Нема ідеї. А насмикувати з безликих проектів і зробити середнє безлике – найгірша справа».

Майдан – не виставка ідей – Василь Дузь-Крятченко

«Ідей багато цікавих, але це не означає, що ми маємо зібрати на майдані виставку ідей. Їх можна використовувати в інших місцях.

Я б дав заохочувальну премію тому проекту, автор якого обсадив пам’ятник Лесі Українки деревами (сміється – авт.)».



А про містобудівний план подумали? – Леонід Герасимюк

«Оскільки це центральна площа міста, підхід у цих проєктах іде врозріз з містобудівним планом. Окремі моменти є дуже цікаві, але кожен проект спірний.

В першу чергу треба вирішити, яке призначення площі. Якщо це головна площа міста, то треба вирішити, як до неї з усього міста можна дістатись – чи тролейбусом, чи автомобілем, чи автобусом, чи пішки. Треба вирішити, чи буде підземна парковка, підземний чи надземний перехід».



***

До слова, Тарас Рабан підготував анкету, аби кожен член спілки оцінив усі проєкти за 5-бальною системою за 5 критеріями:

– комплексність вирішення конкурсного завдання,

– збереження багатофункціональності Театрального майдану і прилеглих територій, а також вирішення завдання реалізації пішохідно-транспортного руху,

– врахування існуючих особливостей функціонування майдану (забезпечення проведення новорічних заходів, ярмарків тощо),

– оцінка туристичного потенціалу поданих пропозицій;

– емоційна оцінка поданих пропозицій – подобається /не подобається.

Усі анкети та протокол із засідання із думками членів Волинської організації Національної спілки архітекторів України передадуть на опрацювання журі, яке обиратиме кращу концепцію Театрального майдану.

Нагадаємо, до кінця літа управління містобудування та архітектури Луцької міської ради збирало пропозиції щодо реконструкції Театрального майдану.

Так, призовий фонд всеукраїнського закритого архітектурного бліц-конкурсу на кращу концепцію облаштування Театрального майдану складає 150 тисяч гривень.

Визначать три премії за перші три призові місця. Зокрема, перша премія, тобто перше місце – 75 тисяч гривень. За друге місце дають 50 тисяч гривень. За третє місце місце можна отримати 25 тисяч грн.


ЧИТАТИ ТАКОЖ: Яким посадовці хочуть бачити новий сквер у Луцьку



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Те, що подали на так званий конкурс - це вершина людського безглуздя і відсутності смаку. Майдан хочуть нашпигувати, як нашпиговують стегно на пасхальні свята. Хочуть зробити з нього казкову рукавичку. Або двоповерховий туалет? Можливо, три поверхи треба, щоб був вищим за театр? Усе треба починати з нуля. Суворо заборонити парківку автомобілів (у пятницю вранці нарахував на площі 102 автомобілі, очевидно, якась нарада відбувалась в будинку культури і чиновники підвозили свої важкі зади під самісінькі двері луцької "культури"). Викинути з майдану лихварів, які міняють валюту, аптеку (від них вже рябіє в очах), заборонити всяку каву на роверах і торгівлю продуктами бджільництва. Фонтан не потрібний - це брудне корито для недокурків. А з шпигуванням бути обачливим і враховувати те, що майдан вкрай тісний. І при нагоді ще одне. На Київському Майдані навпроти так званої "висотки" (вершини архітектурного безглуздя Бідзілі) впродовж 20 років пустує земля. Там немає жодної лавки, але є стихійні стежки, брудна стоянка таксі і купи собачого лайна. Поруч будівля обласної ради і ОДА. Сором!!! Чому б на цьому трикутничку, затиснутому між двома авомагістралями (в*їзд в місто зі сторони Києва і Тернополя), не влаштувати гарний скверик (площа 10-12 соток), з квітниками, кленами і липами, алеєю, лавками для відпочиваючих, щось придумати дітям і огородити? Чи слабО?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні