Гола правда про бурштин, мафію та чи зможуть її подолати нові закони Зеленського?

0
1
Гола правда про бурштин, мафію та чи зможуть її подолати нові закони Зеленського?
Новий блог Галини Падалко "Гола правда".

Не так давно Президент Зеленський відвідав Житомирщину з розгромливим візитом, зробивши ряд серйозних кадрових зачисток людей, які могли бути пов’язані з нелегальним видобутком бурштину у регіоні. Склалось враження, ніби він добряче взяв бурштинову мафію «за яйця», у невідкладному режимі вимагаючи прийняття відповідних законів.

Так, Верховна Рада працює у режимі  шаленого принтера. Що законодавчо зміниться у цій скриньці Пандори - трішки пізніше, зараз коротко бекграунд, щоб увести вас у курс справ.

Наші діди-баби ще 30 років тому у селах розпалювали грубки бурштином, як вугіллям, навіть не підозрюючи, що у недалекому майбутньому за це сонячне каміння точитимуться цілі бурштинові війни.
 
Та як тільки наші китайські друзі зацікавились цим каменем, вважаючи, що подарований виріб з бурштину робить людину спокійнішою, відкриває мудрість в серці і радість в душі, в Україні, яка є 2 країною у світі за запасами бурштину, розгорнувся повномасштабний нелегальний чорний-чорнющий ринок видобутку та збуту цього каміння.

Насправді ця проблема існувала усі роки незалежності, але вийшла на перші шпальти та добряче загострилась у 2014-му після Революції Гідності.

Де території поширення бурштину?
Це Полісся: переважно Рівненська, Житомирська області та частина Волинської.

Хто може добувати бурштин? 
Офіційно це можуть робити лише 2 держпідприємства, але річний оборот кожного з них менший за те, що кожного тижня нелегально долає наші кордони.

Хто ж копає насправді?
У повних масштабах це “ремесло” опанували кримінальні угрупування або місцеві, які не дають копати нікому більше.

Як копають?
Вручну лопатами, екскаваторами або водонапірними помпами. 24 години на добу, 7 днів на тиждень, у люті морози та пекельну спеку. Перервати цей процес можуть тільки загони правоохоронців, про приїзд яких самих старателів повідомляють “фішки” - спеціально розставлені на шухері перед клондайками блок-пости.

Як це все реалізовується? 
Контрабасом до Польщі, поляки його обробляють та за значно більші кошти партіями продають Китаю. 

Страшне!

Крім надходжень, які пролітають над нашим бюджетом, як фанера над
Парижем, осідаючи у кишенях бандитів та корупціонерів, ліси зазнають непоправниих втрат, перетворившись на інопланетні пейзажі зі зруйнованими на сотні років екосистемами.

А скільки життів перервалось у 10-ти метрових ямах клондайків можна лише здогадуватись.

Як реагує держава?
Ще у 2015 році Порошенко взявся особисто за це питання. Взявся, але не дуже. Законопроєкт носили кабінетами Верховної Ради. Носили-носили, а воно не йде. Мабуть, таки хвилі чорного налу топили здоровий глузд чиновників. 

Хто за цим усім стоїть?

У пресі неодноразово була інформація, що це люди, наближені до головних силовиків, колишнього президента та екс-екс-премєра. Найчастіше фігурувало прізвище нардепа Розенблата, який був одним з головних лобістів закону.

Що пропонує нова влада?

У вересні президент вніс до Верховної Ради законопроєкт про зміни до Кримінального кодексу України. Тепер там з’явиться окрема стаття – 240-1 «Незаконне видобування бурштину».
 
Відповідно до неї, за це діяння можна буде отримати такі покарання:
– штрафи на суму у діапазонів від 10 до 50 тис грн;
– обмеження волі на строк від 1 до 3 років;
– позбавлення волі на той самий строк.

Новий законопроект від Уряду серед багатьох пунктів передбачає скасування процедури додаткового погодження дозволів на користування надрами з боку відповідних обласних рад, продаж дозволів через відкриті електронні аукціони та іншу криміналізацію нелегального вивозу бурштину та тотальну заборону експорту необробленого бурштину (сирцю).

І це правильно, тому що ціна обробленого каміння різниться у рази з вартістю сировини, і саме зараз ці мільярди доларів ми втрачаємо, віддаючи Польщі, яка тільки неформально сприяє завезенню величезних партій контрабасу відбірного бурштину з України, яка подібно країнам третього світу всього-на-всього стає сировинним придатком Китаю та Польщі.

Прем’єр говорить, що законопроект буде внесений до Верховної Ради найближчим часом. 

Чи буде він проголосований? З режимами нової Ради очевидно, що так. Чи буде він належним чином опрацьований та імплементований? Риторичне питання.

Ми ж сподіватимемось, що легалайз перетворить гроші, які колись давали на “кришу” від бандитів, силовиків та митників, у державні податки і що наше сонячне каміння грітиме не окремих людей, а всю країну, а правда буде голою!

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні