На що цьогоріч луцькі обранці витрачали кошти з депутатського фонду

0
1
На що цьогоріч луцькі обранці витрачали кошти з депутатського фонду
Встановлення дитячих майданчиків і лавочок, закупівля меблів та оргтехніки, придбання медобладнання та матеріалів для ремонту – класичний перелік заходів, які депутати Луцької міської ради з року в рік пропонують для фінансування за рахунок коштів їх депутатського фонду.

У 2019 році було виявлено чимало нетипових об’єктів, як, наприклад, каное, жалюзі чи вивіска на фасад приміщення бібліотеки, які були профінансовані за рахунок цих коштів.

Аналіз було здійснено в рамках ініціативи «Атестація депутатів місцевих рад» експертами Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу (ЦПАВК).

Програма формування та використання коштів депутатського фонду включає фінансування об’єктів «Загального фонду» та «Бюджету розвитку». Відповідно до Програми, затвердженої Луцької міською радою ще у березні 2017 року, обсяг коштів на її виконання становить 4 млн 200 тис. грн в рік, із розрахунку 100 тис. грн на кожного депутата міської ради.

Метою Програми є оперативне та ефективне забезпечення активної участі депутатів міської ради у задоволенні нагальних потреб територіальної громади: виконання опоряджувальних, ремонтних та будівельних робіт, спрямованих на відновлення житлового фонду, благоустрою міста, покращення матеріально-технічної бази та стану
приміщень бюджетних установ.

Відповідно до звернень мешканців міста та бюджетних установ депутат Луцької міської ради формує пропозиції щодо напрямків спрямування коштів депутатського фонду та подає їх до департаменту фінансів та бюджету міської ради у письмовому вигляді за власним підписом не пізніше 31 жовтня бюджетного року.
Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету міста.

В рамках дослідження експерти ЦПАВК визначили: наскільки активно депутати голосували у 2017 році за впровадження відповідної Програми; хто з депутатів Луцькради не скористався можливістю подання пропозицій щодо фінансування заходів за рахунок коштів депутатського фонду; які наймасштабніші та найдрібніші об’єкти
були профінансовані в рамках Програми тощо.

За допомогою електронного сервісу lutsk.rada4you.org було визначено, що під час розгляду питання «Про затвердження Програми використання коштів депутатського фонду» відбулось два голосування. Рішення депутатів голосувати «За» чи «Проти» її впровадження розділились. Зокрема, під час голосування за основу п’ять представників фракції «БПП «Солідарність» (включаючи нині позафракційного Андрія Авраменка),четверо членів фракції «Об’єднання «Самопоміч», п’ятеро представників фракції ВО «Свобода» і позафракційний Микола Яручик були відсутні.

Водночас, представниця фракції «Громадський рух «Народний контроль» Анна Мовяк не голосувала. Разом з тим, під час голосування за це питання вцілому свою позицію змінили представники фракції «Громадський рух «Народний контроль» Павло Данильчук і Олександр Лазука, не голосуючи за нього.

Відтак, 24 депутати Луцької міської ради максимально голосували «За» впровадження «Програми використання коштів депутатського фонду», двоє депутатів – переважно голосували «За», решта – не брали участі у прийнятті відповідного рішення (ніколи не голосували).

Призначення 100% коштів депутатського фонду (по 100 тис. грн) у 2019 році запропонували уже депутати Петро Бойко, Борис Смаль (фракція «УКРОП»), Богдан Богонос, Микола Романюк, Микола Федік (фракція ВО «Свобода»), Григорій Пустовіт, Андрій Козюра (фракція ВО «Батьківщина»), Павло Данильчук, Олександр Лазука (фракція «Громадський рух «Народний контроль»), Алла Надточій (фракція
«Об’єднання «Самопоміч»), Андрій Авраменко, Микола Яручик (позафракційні).

Натомість, депутати Валерій Бондарук (фракція ВО «Батьківщина»), Сергій Шкода (фракція «УКРОП») та Костянтин Петрочук (позафракційний) ще не пропонували об’єктів та заходів для фінансування за рахунок коштів власних виборчих фондів.

Найбільше об’єктів було профінансовано із депутатського фонду Юлії Вусенко (фракція «Об’єднання «Самопоміч») – 9. Серед них: придбання спортивного інвентарю ЗДО №27; придбання металевих конструкцій на спортивний майданчик ЗДО №27; купівля пісочниці ЗДО №27; придбання автобуса для майданчику ЗДО №27; придбання жалюзі на умовах співфінансування ЗДО №27; встановлення лавок у ЗДО №27; встановлення
лавок за адресою вул. Стрілецька, 27; поточний ремонт в ЗДО №1 на умовах співфінансування; встановлення відеокамер, що забезпечать онлайн трансляцію постійних депутатських комісій ради у кабінетах секретаріату №105, 106.

Натомість, наймасштабніший захід вартістю 100 тис. грн були профінансовані із депутатського фонду Алли Надточій – облаштування смуги перешкод, яка розташована на території спортивного майданчика ЛНВК №22-ліцей.

З-поміж усіх заходів та об’єктів, профінансованих за рахунок коштів депутатського фонду представників міської громади переважно траплялися встановлення дитячих майданчиків і лавочок, закупівля меблів та оргтехніки, придбання медобладнання та матеріалів для ремонту комунальних закладів та установ. Разом з тим, було виокремлено й нетипові об’єкти, як: придбання сучасного спортивного човна (каное) для спортсменки Анастасії Ємельянової за рахунок коштів депутатського фонду Наталії Бунди (фракція «БПП «Солідарність») вартістю 50 тис. грн; придбання жалюзі на умовах співфінансування ЗДО №27 за рахунок коштів депутатського фонду Юлії Вусенко (фракція «Об’єднання «Самопоміч») вартістю 1 тис. 425 грн, а також придбання вертикальних жалюзі для Луцького НРЦ за рахунок коштів депутатського фонду Микити Рабана (фракція «УКРОП») вартістю 10 тис. грн; придбання та встановлення вивіски на фасад приміщення бібліотеки-філії №2 для дітей за рахунок коштів депутатського фонду Анни Мовяк (фракція «Громадський рух «Народний контроль») вартістю 6 тис. 230 грн, а також придбання і встановлення вивіски на фасадбібліотеки-філії №9 за рахунок коштів депутатського фонду Віктора Ящука (фракція ВО «Свобода») вартістю 7 тис. грн.

Дані про використання коштів на виконання заходів по Програмі формування та використання кошів депутатського фонду були отримані у відповідь на інформаційний запит Департаменту фінансів та бюджету Луцької міської ради.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні