В листопаді в Україні можуть різко здорожчати цигарки

0
-1
В листопаді в Україні можуть різко здорожчати цигарки
Вже з листопада вартість пачки сигарет може в середньому зрости на 7 гривень через поправку до законопроекту, який парламент прийняв 4 жовтня.

Про це заявили на прес-конференції в Києві керівники асоціації Укртютюн, компаній Філіп Морріс Україна, British American Tobacco Україна, Japan Tobacco International Україна, Imperial Tobacco в Україні, повідомляє сайт Новини Бізнес.

В асоціації заззначили, що 4 жовтня парламент прийняв законопроект № 1049 про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів.

До перехідних положень законопроекту внесли поправку, яка вносить зміни до закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».

«Суть поправки зводиться до встановлення торговельної націнки (так званої, „маржі“) на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі на рівні 7% та 13% від максимальної роздрібної ціни (МРЦ) відповідно. Виробники зобов’язані будуть продавати сигарети дистриб’юторам за ціною не вище 80% від МРЦ… Запропонована націнка є нехарактерною для країн з ринковою економікою, не узгоджується із зобов’язаннями України в рамках ГАТТ/СОТ і міжнародними принципам ціноутворення та суперечить чинному законодавству України. Для жодної іншої галузі в Україні подібних націнок наразі не встановлено», — йдеться в прес-релізі асоціації.

В Укртютюні заявили, що запровадження торговельної націнки призведе до підвищення ціни пачки сигарет в середньому на 7 грн вже з листопада 2019 року. З урахуванням підвищення ставки акцизного податку з 1 січня 2020 року вартість пачки сигарет зросте на 14 грн, або 40% порівняно із сьогоднішнім рівнем цін.

В асоціації вважають, що обсяги нелегальної торгівлі тютюновими виробами зростуть із 8,4% до 20%. Обсягів виробництва сигарет зменшиться на 25%, в результаті чого надходження державного бюджету від сплати акцизного та інших податків впадуть на 7,7 мільярдів гривень. Відзначається, що Філіп Морріс, British American Tobacco, Japan Tobacco International та Imperial Tobacco можуть закрити фабрики в Україні, що призведе до втрати 50 тис. робочих місць.
«У зв’язку із зазначеним представники галузі закликали президента України переглянути закон, який був прийнятий Верховною Радою України 4 жовтня (законопроект № 1049 від 29.08.2019) на предмет вилучення поправки щодо встановлення фіксованої торговельної націнки на сигарети», — йдеться в прес-релізі.

В Укртютюні закликали також сповільнити зростання ставок акцизного податку: передбачити 10% річний ріст на заміну діючому 20%-му.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні