Чому дорожчає долар та чого чекати українцям до кінця року

1
0
Чому дорожчає долар та чого чекати українцям до кінця року
Національний банк на 3 жовтня встановив курс долара на рівні 24,85 грн.

З початку місяця американець додав 66 коп. До цього протягом вересня в основному дешевшав. Зростав максимум на 2-5 коп. На 30 вересня коштував найдешевше з січня 2016-го – 24,08 грн/дол.

Gazeta.ua розібралася, яка ситуація з курсом валют та чого чекати українцям до кінця року.

Чому долар дешевшав

«Долар інтенсивно дешевшав із початку вересня. Свого мінімуму досяг 26 вересня – у ході торгів на міжбанку опустився нижче 24,1 гривень», – говорить старший аналітик «Альпарі» Вадим Іосуб.

Одна із причин зміцнення курсу гривні – рекордний врожай зернових.

Плаваючий курс національної валюти реагує на зниження вартості нафти і газу, рекордний врожай зернових, пояснюють у Нацбанку. Також на ринку стало більше валюти, бо українські компанії отримують замовлення від закордонного бізнесу.

«Україна активно розпродує облігації внутрішнього державного займу під 18-20% річних. Таких ставок немає у жодній країні світу. До нас заходить іноземний капітал у доларах. Його обмінюють на гривні. Через надлишок валюти курс долара стрімко падає. До того ж зросла кількість трудових мігрантів, які пересилають валюту додому», – додає фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.

За його словами, сам по собі долар почав знецінюватися внаслідок політики федеральної резервної системи Сполучених Штатів. Розвинені країни сприяють, щоб їхня валюта була трохи недооцінена. Тоді компанії, що торгують на експорт матимуть конкурентні переваги.

Кому вигідний дешевий долар

Бюджет недоотримав 60 млрд грн через зміцнення гривні.

«Штучно дешевий долар призводить до розбалансованості бюджету та втрат економіки. Сьогодні економічно обґрунтований курс долара становить 27,5 гривень», – каже Олексій Лупоносов.

Розвинені країни сприяють, щоб їхня валюта була трохи недооцінена. Тоді компанії, що торгують на експорт матимуть конкурентні переваги.

У дешевому чи дорогому доларі в першу чергу зацікавлені підприємства та населення.

«Тим, хто заробляє у валюті – експортери, заробітчани, і тим, хто має борги у гривні вигідний дорогий долар. Отже дешева гривня. Тим, хто заробляє в гривні – імпортери, більшість населення всередині країни, і тим, у кого борги в іноземній валюті вигідний дешевий долар», – пояснює Вадим Іосуб.

Чому курс американської валюти почав зростати

«Долар так і не подолав позначку 24 гривні. Перейшов до зростання. Найближча мета – 25 гривень. Однією з причин зростання став невдалий перший жовтневий аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Запропонували ринку облігацій на 3 мільярди гривень, а залучити вдалося тільки 77 мільйонів гривень», – говорить старший аналітик Вадим Іосуб.

Чого чекати далі

«Корекцію курсу до 26 гривень побачимо з початком опалювального сезону, коли за зимовими цінами будемо розраховуватися валютою за мазут, газ», – прогнозує Олексій Лупоносов.

За його словами, суттєво долар зросте, коли іноземці будуть погашати ОВДП і виводити гроші за кордон. Це заплановано на початок наступного року – січень-лютий.

«Якщо у 2020-му вдасться продовжити співпрацю з Міжнародним валютним фондом, то побачимо долар на рівні 28 гривень, як заклали у проект бюджету на наступний рік», – додає Лупоносов.

За словами Вадима Іосуба, курсу 29 грн/дол., який закладали у бюджеті-2019, не варто чекати ні до кінця цього, ні наступні три роки.

«Бюджетний прогноз – не обіцянка, що курс буде саме таким. Це технічний параметр, щоб переводити валютні доходи і витрати бюджету в гривню і навпаки. За нашими оцінками, до кінця року долар навряд чи підніметься вище 26,5-26,7 гривень» , – резюмував аналітик.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
чекаєм зарплату учителям 4.000 баксів,газ почті безкоштовно-карочє ПОКРАЩЕННЯ
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні