Виїзд на роботу за кордон – це, скоріше, мода, ніж потреба, – директор Волинського центру зайнятості

5
-1
Виїзд на роботу за кордон – це, скоріше, мода, ніж потреба, – директор Волинського центру зайнятості
«Робота за кордоном: їхати чи не їхати?» – одна з тем, яку порушили на «Фестивалі думок» у Луцьку.

Участь у дискусії на цю тему взяв директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк, повідомляє відділ інформаційної роботи відомства.

Нагадаємо, в неділю, 29 вересня, в Луцьку на території іподрому, що у центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки, відбувся «Фестиваль думок».

На одному майданчику зібралися понад тридцять експертів із різних питань. Про соціальні проблеми та їх рішення. «Робота за кордоном: їхати чи не їхати?» – одна з тем, яку порушили перед громадою сьогодні.

«На мою думку, одне з найактуальніших і найважливіших питань, які сьогодні порушують, це – робота за кордоном. Але не стільки сама робота, як трудова міграція і її вплив на перспективи України», – зазначив директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк.

Окрім того, пан Роман переконаний, що виїзд на роботу за кордон – це, скоріше, мода, ніж нагальна потреба.

«Сьогодні люди більш масово, ніж раніше, виїжджають за кордон у пошуках кращих заробітків. Ми моднозалежні. В багатьох моментах ми керуємося модою в усіх процесах, в тому числі й виїздах на роботу за кордон. Прикро, що багато молоді, навіть не спробувавши закріпитися вдома, буквально після школи чи навчання у вишах виїжджає за кордон. Так, це має й об’єктивну економічну основу. Але наші роботодавці не менше потребують працівників», – каже Роман Романюк та зазначає: «У базі Волинського обласного центру зайнятості сьогодні 4 тисячі 400 вакансій. Рівно стільки людей можуть знайти себе. Так, не всі вакансії «престижні» і високооплачувані. Є, звичайно, потужні роботодавці, які дають понад 15 тисяч заробітної плати. Все залежить від того, наскільки сильне ваше внутрішнє бажання і мотивація до праці».

Робота волинян за кордоном, на думку директора Волинського ОЦЗ має не лише негативну сторону.

«Дуже багато говоримо про негативні сторони роботи за кордоном. Але, згідно з даними аналітики, за 2018 рік заробітчани офіційно ввезли в Україну 12 мільярдів доларів. Жодні прямі інвестиції навіть іноземних компаній не становлять стільки й близько. Але, на жаль, привезені кошти здебільшого витрачаються на споживацькі цілі, а хотілося б, аби гроші інвестували в конкретний продукт, започатковували власні справи і піднімали економіку своєї держави», – каже Роман Романюк.

«Хотілося б, щоб за кордон їхали лише для того, щоб відкривати для себе світ, а працювати потрібно вдома. Так, не легко, але й кошти легко не даються. Я був би дуже радий, аби наші громадяни їхали за кордон тільки для того, аби пізнати світ, розкривати для себе розуміння іншого життя і особливостей закордонної культури, переймати досвід, привозити ідеї і реалізовувати їх тут», – підсумував спікер.

Про гарантії та захист працівників розповів правозахисник, юрист громадської організації «Волинські перспективи» Віктор Вальчук.

«Торгівля людьми – це грубе порушення прав людини і це, за даними Організації Об’єднаних Націй, форма сучасного рабства. По своїй прибутковості цей вид кримінального бізнесу займає третє місце в світі після торгівлі зброєю та наркотиками. Але не можна говорити про те, що всі трудові мігранти – жертви торгівлі людьми. За статистикою, вже дев’ятий рік поспіль спостерігається, що більше від трудової експлуатації страждають чоловіки», – розповів експерт та поділився знаннями про те, як захистити свої права та не стати жертвою трудового рабства.

Поки спікери говорять про теми, надважливі для Волині та держави в цілому, фахівці обласної служби зайнятості проводять профорієнтаційну роботу з юними гостями фестивалю. Хлопчики й дівчатка беруть активну участь у конкурсах, розмальовують професії, розгадують ребуси, вміло заповнюють клітинки кросвордів, визначають фахове майбутнє з допомогою профорієнтаційного тестування. Дорослим же відвідувачам фестивалю ректрутери Луцького міського центру зайнятості пропонують роботу вдома.

Довідково.

Організатори «Фестивалю думок – 2019» у м. Луцьку: ресурсний центр ГУРТ у співпраці з Волинським інститутом права, Програмою розвитку ООН в Україні, управлінням освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації, департаментом сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради, Волинським осередком Федерації дебатів України, Молодіжним центром Волині, Луцьким осередком ВМГО «Фундація регіональних ініціатив» за підтримки Швеції, Чорноморського фонду регіонального співробітництва і Міністерства закордонних cправ Естонії.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Що воно меле, відірване від буття?
Покинути сім'ю і їхати на заробітки це необхідність а не "мода"..
На якому підприємстві чи фірмі на Волині можн заробити на житло?
Скільки заробляють "модники" в Польщі і Германії з Італією і скільки може запропонувати заробітку "центр" регістрації безробітних? Нормально оплачувані роботи там не пропонують, а тільки "громадські" на "мінімалку" яка нижче прожиткового рівня в 2 рази (ще вкрадуть на "підаток" і не повний робочий день)
Відповісти
в самій статті і є відповідь: люди їдуть, шоб заробити більші кошти, бо тут мізер платять, а вчитись, лікуватись, будуватись та навіть проїзд, їжа, комуналка дорогі. Хай краще мовчать спеціалісти центру зайнятості, якщо справді не бачать реалій
Відповісти
Їдуть за кордон, бо мудаки в Україні не хочуть нормально платити.
Відповісти
Знайдіть мені в Луцьку будь-яку роботу за 500 євро і я завтра повернуся з ЄС, де заробляю 1000
Відповісти
Ринок праці стає міжнародним. Там або треба вийти на рівень країн конкурентів, або стати їх ресурсним придатком. Ще варіант завязати всім очі, відключити інтернет, закрити кордон і жити як Північна Корея, але і звідти також тікають при першій реальній можливості.
Якщо не подолаєм корупцію і олігархат, яким вигідні стагнація в результаті прихватизації висмоктування всього цінного без врахування наслідків і стабільність у вигляді поступлення хабарів і схем, то зникнем з карти як країна не залежно від віяння "моди".
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні