В Україні цигарки хочуть продавати по 100 гривень за пачку

1
-4
В Україні цигарки хочуть продавати по 100 гривень за пачку
У парламенті планують розглянути законопроект, який пропонує підняти ставки акцизу на тютюнові вироби у 2,5 раза.

Про це повідомляє директор департаменту конкурентоздатності Федерації роботодавців України Олександр Яворський, пише УНІАН.

Експерти очікують подальшого падіння доходів держбюджету від тютюнового акцизу і зростання контрабанди в 4,5 раза.

Середня вартість пачки сигарет вже з початку 2020 року може зрости з сьогоднішніх 36 гривень до 82 гривень. А по дорожчих брендах може перевищити навіть 100 гривень.

Причина – різке підвищення тютюнового акцизу – приблизно у 2,5 раза – запропоноване у законопроекті №1210 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві".

Експерт нагадує, що ще у 2017 році Законом України №2245-VIII було встановлено 8-річний графік підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби (на 2018 рік – на 30%, та наступні 7 років – на 20% щорічно), який до 2025 року мав привести національні ставки акцизу до мінімального рівня, діючого в ЄС, а саме – EUR 90 за тисячу штук.

"Проте, виходячи із тексту законопроекту, в нас є шанс отримати такі ставки вже у наступному році. Середня вартість пачки сигарет в Україні в такому випадку буде приблизно 82 гривні. Сьогодні середня ціна - 36 гривень!" – прогнозує Олександр Яворський.

За його прогнозом, при такій ціні на сигарети населення перестане купувати легальний продукт. Він буде надто дорогий, та піде в "тінь", до виробників контрафакту або контрабандної продукції. -

"Таке різке збільшення податкового навантаження з акцизу на тютюн матиме мінімальний фіскальний ефект та максимальний негативний ефект на легальний ринок тютюнових виробів, фактично вбиваючи його" , – впевнений Олександр Яворський.

Експерт нагадує, що навіть менш значне підвищення акцизів вже мало негативний ефект на зростання доходів держбюджету. Зокрема, у 2018 році підвищення акцизу на 30% збільшило доходи держбюджету від тютюнового акцизу лише на 10%.

А вже за січень - липень 2019 року відбулося масштабне недовиконання бюджетного розпису з тютюнового акцизного податку – майже на третину від запланованого обсягу. - Нагадаю, мова йшла про більш-менш стабільний план підвищення акцизу, який діє зараз. Можна лише уявити, що може статися із ринком при запропонованому різкому підвищенні у 2,5 раза – пише Олександр Яворський.

Він наводить прогнозні дані своїх колег: за такого різкого підвищення акцизу рівень нелегального ринку зросте в 4,5 раза та в абсолютному значенні становитиме 27 мільярдів штук сигарет.

Для порівняння, це – половина легального ринку тютюнових виробів на сьогодні. Федерація роботодавців України звернулася до голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Данила Гетманцева з проханням відкликати законопроект №1210 на доопрацювання для усунення положень, що можуть нанести шкоду економіці.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Давно пора.Ненавиджу тих смердючих паліїв.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні