Чому в Любешові не святкували День Незалежності

0
-6
Чому в Любешові не святкували День Незалежності
24 серпня Україна відзначала свій день народження. Втім головне державне свято оминуло волинське селище Любешів. Його в невеликому містечку цьогоріч не відзначали.

Про це написав у Фейсбуці почесний громадянин Любешова, краєзнавець, Петро Кравчук.

За його словами, напередодні, 23 серпня, були урочистості, приурочені до Дня державного прапора на площі перед адмінбудинком. Тоді підняли Державний прапор України. Були святкові промови з участю депутатки Верховної ради України Ірини Констанкевич, традиційні подарунки та подяки шановним працелюбам та спортсменам. На закінчення відбувся невеличкий концерт, потім була Хода Гідності до обеліску Скорботної матері, де розташовані плити загиблим воїнам-афганцям, пам’ятні знаки загиблим в зоні АТО жителям району та Героям Небесної Сотні, воякам ОУН–УПА.

Там провели молебень за Україну та український народ. Так, під час цих урочистостей згадувався й День незалежності, були привітання до свята. Але все це відбувалося, акцентує Петро Кравчук, 23 серпня – у День державного прапора України.

А 24 серпня – тобто у День незалежності України – у Любешові взагалі не було ніяких святкових заходів.

"На двадцять восьмому році Незалежності України не було святкування головного державного свята у райцентрі! Його відзначення проігнорували місцеві чиновнички! Взяли – та й скасували! Хоч був такий гарний літній день! Ніби сама природа створювала святковий настрій та кликала на урочистості. Я проходив селищем і було якесь таке гнітюче враження. Жителі райцентру, з якими я спілкувався, обурювалися, що Любешів не святкує", – розповідає Петро Кравчук.

Він додав, що в неділю, 25 серпня, на стадіоні відбулися волейбольні турніри та футбольна гра. Подібне в Любешові, каже, вже було у 2013 році. Тоді відзначення Дня незалежності перенесли із суботи на неділю. Його перенесли, хоч все-таки – відзначали. Була велика святкова хода у вишиванках, були святкові заходи на стадіоні – саме до Дня незалежності.

"Тодішнє перенесення чиновники пояснювали тим, що воно ви¬пало на суботу і що багато людей піде копати картоплю. Звісно, що таке примітивне пояснення розраховане на простачків. Бо якщо вдуматися і поміркувати, то все не так просто. Адже, напевно, якби нині хтось запропонував, приміром, перенести святкування Різдва Христового або Великодня на інші дні, то, найімовірніше, на нього подивилися б як на людину несповна розум!,– роздумує краянин.

"Не знаю, це прикра випадковість, намагання не обтяжувати себе лишніми клопотами, впевненість чиновників у безкарності та вседозволеності, чи добре спланована далекоглядна політична акція в цей непростий для України час? Я не шукаю «ворогів народу». Але, на моє переконання, цьому прикрому випадку має дати оцінку Служба безпеки України. Чи не хоче хтось у такий спосіб принизити значення нашого найбільшого державного свята? Адже якщо минулого разу перенесли святкування на інший день (мовляв, нічого страшного), то тепер – про нього взагалі «забули» і – не відзначали. І так поступово чиновнички при владі стиратимуть нашу пам'ять, зневажатимуть нашу гідність, одвічне намагання самим будувати свою Країну", – зазначив краєзнавець.

Агрґументуючи власні перконання, Петро Кравчук пише, що згідно статті 12 закону України «Про місцеве самоврядування» головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об'єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста є селищний голова. Отже, згідно закону, організовувати відзначення свята у Любешові мав би любешівський селищний голова Олег Кух.

Селищний голова Любешова відповів Петру Кравчуку на його зауваження, та арґументовано пояснив, чому так сталось, що головне державне свято у Любешові проігнорували.

Очільник селища щонайперше зауважив, що рганізатором будь-якого державного свята в районі є райдержадміністрація, і формат свята визначає його організатор.

"Мене як селищного голову, не запросили на жоден оргкомітет щодо відзначення Дня Незалежності. І у мене є питання, чому райдержадміністрація та районна рада з розмахом і концертами організували «Поліську регату», а День Незалежності – ні", – пояснив Олег Кух.

- Повертаючись до святкування: урочистості 23 серпня відбулися на належному рівні: з молитвою, вшануванням державного символу та полеглих за нашу Незалежність. Вибачте, що без «п’янок» і «гулянок». А може справа зовсім не у форматі проведення Дня Незалежності? ", – відповів Олег Кух пану Кравчуку закликаючи не вдаватися до маніпуляцій, переносячи особисті образи у площину святкування, аби в будь-який спосіб дискредитувати селищного голову та селищну раду.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні