Чому на Волині подорожчала картопля. ВІДЕО

0
3
Чому на Волині подорожчала картопля. ВІДЕО
Відомо, чому на Волині зросла ціна на картоплю.

Про це розповів сільгоспвиробник Роман Самарчук, йдеться у сюжеті «Суспільного Волині».

Кілограм бульби на ринках сьогодні вартує більше десяти гривень. Закупівельна ціна – вісім.

Цього року урожай картоплі не тішить, каже Володимир Марцинюк із села Усичі. Бульбу він вирощує на 25 сотках. Частину використовує для потреб родини, решту – продає.

«Як була дешева, по гривні, то родила, а як цього року ціна підскочила, продати не буде що, бо більше половини зелена», – каже волинянин.

Зі слів одноосібника, нині на ринку за кілограм картоплі просять 12-13 гривень. У селі Річиця Ратнівського району закупівельники дають за кілограм трохи менше.

«Ціна радує, якщо торік в цю пору починали з 2 гривні. Сьогодні в нас закупляють за 8», – розповідає Роман Самарчук.

Картопля на Волині цієї осені вродила гірше, як торік, каже фахівець Волинської дослідної станції Інституту картоплярства Алла Соколова. Пояснює це декількома факторами.

«Перш за все, природно- кліматичні умови, сортозаміна, люди вирощують один сорт 5-6 років, бояться змінювати сорти», – зазначила експерт.

На полі фермерського господарства Володимира Шегидина сьогодні демонстрували, як правильно вирощувати картоплю. У власника свій рецепт, як збільшити її врожайність.

Більше семи десятків сортів картоплі на 10 гектарах землі вирощують у господарстві. Продають її як насіннєву. Володимир Шегидин запевняє: зміна клімату вимагає нових сортів цієї рослини.

Волинські сільгоспвиробники забезпечують бульбою не лише область, продають її і за кордон.

«Садять в межах 70 тисяч га, населення - для своїх потреб, юридичні особи- фермери в межах до півтисячі. Характерна особливість і не тільки для картоплі – курс на органічне вирощування, покупець хоче бачити чистий продукт», – розповідає керівник профільного департаменту Юрій Горбенко.

Збільшувати площі, відведені під картоплю, сільгоспвиробники наразі наміру не мають. Мовляв, десять останніх років вирощувати картоплю було нерентабельно.

Детальніше у сюжеті:

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні