На волинській водоймі бобри руйнують дамби. ФОТО

0
3
На волинській водоймі бобри руйнують дамби. ФОТО
У Любешівському районі бобри руйнують дамби. Тварини проривають ходи в земляних насипах, чим провокують підтоплення сіл поблизу річки Стохід.

Про це розповів Суспільному Волині начальник відділу розвитку інфраструктури та комунальної власності Любешівської селищної ради Ігор Комар-Стаховський.

Найближча дорога від Любешова до сіл Заріка і Судче проходить через підвісний міст і дамбу. Місцевий житель Вадим Круковець майже щодня тут їздить мопедом. Чоловік розповів, що за місяць бобри переривають чи не всю дамбу.

За словами начальника Любешівської експлуатаційної дільниці Віктора Крисько, майже повністю зруйновану дамбу між Любешовом і селом Заріка відновили 2013 року. Тоді більше кілометра дороги підняли в середньому на метр і збудували 4 мости. На дамбу витратили близько 700 тисяч гривень. Нині, розповідає, вона майже вся розрита бобрами.

«Кожного року на дамбу вкладаємо від 2-10 тисяч мішків (залежно від того, який рік, чи багато води). В сусідньому селі не побачили, як наслідок – стався промив дамби близько 20 метрів. Щороку витрачаємо тисяч п’ять, щоб боротися з діяльністю бобрів», – зауважив він.

Начальник відділу розвитку інфраструктури та комунальної власності Любешівської селищної ради Ігор Комар-Стаховський додав, що майже усі села району поблизу річок Припять і Стохід віддамбовані і захищені від повеней. Тож така шкода бобрів загрожує навколишнім населеним пунктам.

«Є дамба, є загроза, що бобер прориє хід, якщо за цим не наглядати, станеться прорив, це вже будуть зовсім інші кошти, ніж ті, коли вчасно виявити, загатити цю нору. В першу чергу затоплюються сільгоспугіддя, господарські будівлі та будівлі загалом», – мовив він.

До слова, територія Любешівського району входить до Національного природного парку «Припять-Стохід». Як наголосив директор парку Олександр Сащук, усі представники фауни тут під захистом держави. Тому регулювати популяцію бобрів неможливо, позаяк це заборонено законом.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні