В окупованому Криму звільнили українського політв’язня Стешенка

0
-3
В окупованому Криму звільнили українського політв’язня Стешенка
У серпні 2018 року підконтрольний Кремлю Центральний районний суд Сімферополя засудив Олександра Стешенка до двох років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії-поселенні.

Звільнено політв’язня Олександра Стешенка, у 2018 році засудженого до двох років позбавлення волі підконтрольним Росії "судом" в окупованому Криму. Про це у Facebook повідомив голова "Об’єднання родичів політв’язнів Кремля" Ігор Котельянець.

"Сьогодні ми в Об'єднанні родичів політв'язнів Кремля цілий день чекали, затамувавши подих. Стешенка вивозили з Криму на материк. Це політв'язень, якого у 2018 ФСБ ув'язнило в Криму за начебто плани підпалити дім муфтія для залякування проросійськи налаштованих кримських татар та для нагнітання міжнаціональної ворожнечі", - написав він.

За словами Котельянця, Стешенка відпустили за процедурою умовно-дострокового звільнення. Він додав, що звільненого політв’язня доправлено додому, в Харків.

2 квітня 2018 року активісти з громадської ініціативи "КримSOS" з посиланням на матір Стешенка повідомили, що російські силовики затримали його на пункті пропуску "Чонгар" при в'їзді до окупованого Росією Криму. Згідно з рапортами співробітників російської поліції, 12 квітня Стешенка "затримали за непокору законній вимозі (стаття 19.3 КоАП Росії)".

Того ж дня райсуд Сімферополя заарештував Стешенка на 12 діб. Пізніше російські силовики заявили, що нібито припинили в Криму діяльність екстремістської групи, створеної помічником депутата Верховної Ради України Мустафи Джемілєва Еролом Велієвим. Як стверджує російська спецслужба, "до складу групи, сформованої в Харкові, крім Велієва, увійшли колишні спортсмени-боксери Стешенко і Третьяков".

У ФСБ стверджують, що "члени екстремістського співтовариства в січні 2018 року здійснили підпал будинку муфтія Криму Аблаєва". Також в ФСБ заявляли, що Стешенка затримали у квітні 2018 року "при в'їзді на територію Криму, куди він був направлений Велієвим для підготовки і здійснення провокацій".

Велієву і Третьякову Росія висунула звинувачення заочно, їх було оголошено в розшук. У серпні 2018 року підконтрольний Кремлю Центральний районний суд Сімферополя засудив харків'янина Олександра Стешенка до двох років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії-поселенні за обвинуваченням у підпалі будинку російського муфтія Криму Еміралі Аблаєва.

Російські силовики стверджували, що під час слідства Стешенко нібито повністю визнав свою провину і клопотав про особливий порядок судового розгляду. Тому кримінальне переслідування Стешенка в частині здійснення ще одного злочину (ч. 2 ст. 282.1 кримінального кодексу Росії - створення екстремістського співтовариства) було припинено у зв'язку з дійовим каяттям.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні