Ліквідатор ЧАЕС скоїв самогубство після переляду серіалу «Чорнобиль»

0
2
Ліквідатор ЧАЕС скоїв самогубство після переляду серіалу «Чорнобиль»
Ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС Нагашібай Жусупов з казахського міста Актобе вистрибнув з п'ятого поверху. Незадовго до смерті він подивився серіал "Чорнобиль", який HBO випустив у травні. Про це повідомляє видання Daily Mail, – інформує ТСН.

Чоловік укоротив собі віку ще в кінці червня, але відомо про це стало тільки зараз. За словами 25-річної доньки загиблого Гаухар, самогубство сталося після того, як Жусупов подивився серіал. Чоловік дивився серіал "зі сльозами на очах".

Друзі вважають, що він наклав на себе руки, бо почувався знехтуваним владою, незважаючи на те, що після вибуху 1986 року він був ліквідатором реактору № 4 у Чорнобилі, а потім працював на радянському ядерному полігоні в Семипалатинську.

Багато чорнобильців отримали житло і отримували великі пенсії від урядів країн колишнього Радянського Союзу України, Росії, Білорусі та Казахстану, але Жусупов почувався "обдуреним", кажуть друзі.

Своєю чергою, місцеве видання "Актобе Таймс" взяло коментар у голови громадської організації "Інваліди Чорнобиля Актюбінської області" Бакітжана Сатова.

За його словами, Жусупов був одним з перших солдат-запасників, мобілізованих в якості ліквідаторів. Він працював безпосередньо в четвертому блоці ЧАЕС, поряд з охопленим полум'ям реактором.

Після аварії він довгі роки безуспішно намагався отримати квартиру від держави. Від 1997 року він з дружиною і дітьми проживав в кімнаті гуртожитку, простояв більше 10 років у черзі на отримання окремої житлоплощі. "Потім з'ясувалося, що його звідти "прибрали". Він судився, щоб відновитися в черзі на квартиру. Востаннє я бачив його, він шкодував, що так і не може домогтися розширення", - вважає Сатов.

Глава громадської організації додав, що ліквідатор все життя страждав від сильних головних болів.

"Я вважаю, що він зістрибнув з висоти від відчаю, оскільки багато років він не міг отримати житло. Зараз в області живе 244 ліквідатори аварії в Чорнобилі, всі ми інваліди. Колись нас було понад 2 тисячі осіб. Близько 20 ліквідаторів досі стоять в черзі на житло. Я буду піднімати питання перед акіматом, щоб вдова Нагашібая все-таки отримала квартиру", - додав він.

Трохи більше місяця тому Нагашібай Жусупов давав інтерв'ю газеті "Актобе Таймс" на мітингу пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи.

"Нам ніхто не говорив, навіщо нас закликають. Я працював у той час трактористом. Після Чорнобиля здоров'я сильно похитнулося. Я ж ще служив на Семипалатинському полігоні. Буває, йду вулицею і раптом впаду. Добре, що дружина поруч", - згадував тоді ліквідатор аварії рік відправки до Чорнобиля.

Довідково: п'ятисерійний британо-американський мінісеріал, створений і написаний Крейгом Мезіном та зрежисований Юганом Ренком. Прем'єра історичної драми спільного виробництва американського кабельного каналу HBO та британського Sky Atlantic відбулася 6 травня 2019 року<1>. Події сюжету розгортаються після вибуху реактора на Чорнобильській атомній електростанції, однієї із найбільших техногенних катастроф в історії. Протягом доби після виходу кожної з серій на каналі HBO в США студія НеЗупиняйПродакшн випускала переклад серії українською, а 18-20 червня 2019 року серіал з українським дубляжем транслювався на каналі 1+1.<2> Також переклад та озвучення серіалу було зроблене студією Dniprofilm.


ЧИТАТИ ТАКОЖ: Серіал «Чорнобиль» спричинив туристичний бум в зону відчуження.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні