У Луцькій міськраді хочуть зробити безплатний проїзд у тролейбусах

0
0
У Луцькій міськраді хочуть зробити безплатний проїзд у тролейбусах
У луцьких тролейбусах пропонують зробити безплатний проїзд.

Про це обранці громади розмовляли сьогодні, 17 липня, під час засідання постійної комісії Луцької міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів, повідомляє ІА «Волинські новини».

Передумовою для обговорень вартості проїзду у тролейбусах стала пропозиція першого заступника директора департаменту соціальної політики Тетяни Корецької внести зміни до бюджету міста для забезпечення відшкодування коштів ЛПЕ, передбачених на перевезення пільговиків.

«На рік передбачено 53 мільйони гривень на компенсацію ЛПЕ перевезення громадян пільгових категорій населення, ми плануємо збільшити цю суму до 60 мільйонів», – зауважила Тетяна Корецька.

На це голова профільної комісії Борис Смаль відповів, що до 19 серпня міська рада підпише тристоронній договір з оператором щодо електронної картки лучанина, і це значно розвантажить бюджет та витрати на ЛПЕ:

«Чотири місяці просить оператор на повну реалізацію проекту. Ще два місяці просять на роботу системи у тестовому режимі. Невже так важко зачекати шість місяців?» – зазначив Борис Смаль.

Натомість депутат Сергій Була відповів, що ті суми, які щороку витрачають на компенсації та дотації ЛПЕ, абсолютно необґрунтовані.

«Якщо зробити проїзд у тролейбусах безплатним для всіх категорій громадян, то це буде безпрецедентний інцидент на території усієї України. А, враховуючи, скільки ми витрачаємо на карточки, проїзні, заробітні плати контролерам та кондукторам, то возити людей безплатно, але натомість звільнити контролерів та кондукторів, буде дешевше для міста, ніж щоразу виплачувати компенсації», – наголосив обранець громади.

На це голова комісії Борис Смаль зауважив, що якщо тролейбуси будуть безплатними, то навіщо тоді місту електронні картки лучанина, за використання яких оператор бере відсотки?

«Якщо ми один раз зробимо безплатний проїзд, до платного ми не повернемось ніколи. Спостерігаючи за політичною ситуацією в країні, з часом кількість пільговиків буде суттєво зменшуватись», – відреагувала на це очільниця департаменту фінансів та бюджету Луцької міської ради Лілія Єлова.

На думку посадовиці, пенсіонери, які працюють, повинні платити за проїзд в електротранспорті, оскільки їздять заробляти гроші.

«Також людина з третьою групою інвалідності не повинна їздити безплатно. Це постанова Кабміну, на яку ми можемо впливати і зменшувати кількість пільговиків», – наголосила Лілія Єлова.

На це голова комісії відповів, що всі розуміють, що за будь-яке перевезення потрібно платити.

«Потрібно шукати шляхи зменшення витрат. Одним з таких шляхів буде введення карток електронного обліку. Далеко не всі існуючі оператори виявляли бажання встановити ці системи власним коштом. Навіть в світі такого оператора знайти важко. Ми такого знайшли. Тому наразі дуже обережно ведемо з ним перемовини і йдемо до своєї мети», – резюмував Борис Смаль.

Зваживши усі «за» і «проти», члени комісії ухвалили рішення внести запропоновані Тетяною Корецькою зміни до бюджету. Остаточний вердикт – за сесією Луцької міськради.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні