За збирання чорниць покарали волинян

8
0
За збирання чорниць покарали волинян
Працівники державної лісової охорони склали 89 протоколів за порушення правил збору ягід у лісі.

Волинян покарали за збирання чорниці із допомогою спеціальних, але заборонених засобів заготівлі (у народі – гребінки). Намагаючись більше заробити на здачі ягід, люди досі вдаються до такого способу, чим підривають коріння та зривають із куща весь листяний покрив, – повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Кущ чорниці від цього підсихає, а можливість відновити коріння чорниця за сотні років не навчилась, тому від такого виду збирання і зникають ягідники. Таким чином місцеве населення завдає шкоди не лише рослині, а й собі. Адже не секрет, що саме чорниця влітку годує більшість сільських родин.

Щоб мінімізувати такі випадки, працівниками лісової охорони державних лісогосподарських підприємств та груп оперативного реагування проводяться рейди лісовими масивами. У сезон заготівлі чорниці, що збігається із пожежонебезпечним періодом, коли у лісі перебувають тисячі людей, ведеться посилене патрулювання. Не лише на виявлення порушників. А й із метою профілактичної та роз’яснювальної роботи.

Таким чином за цей сезон у лісах Волині працівниками ДЛО та груп оперативного реагування було виявлено 89 випадків таких порушень. Винних притягнено до адмінвідповідальності (ст. 70 КУпАП).

Нагадаємо також, що збір ягід із метою отримання прибутку від реалізації зібраної сировини здійснюється на підставі спеціального дозволу на використання природних рослинних ресурсів, відповідно ст. ст. 69, 73 Лісового Кодексу України, ст. 10 ЗУ «Про рослинний світ», за порушення такого порядку передбачено відповідальність за ст.70 КУпАП.

Крім того, за реалізацію лікарської та технічної сировини дикорослих рослин юридичними або фізичними особами, та які не мають дозволу на спеціальне використання природних ресурсів передбачено відповідальність за ст. 88-1 КУпАП (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу), матеріали передаються до суду.

Лісівники також долучаються до таких перевірок у межах своїх повноважень. Зокрема нещодавно постійно діючою комісією з організації державного контролю за заготівлею другорядних лісових матеріалів, здійсненням побічних лісових користувань та використанням корисних властивостей лісів Ратнівського району у складі представника Держекоінспекції, Національної поліції, райдежадміністрації та державної лісової охорони ДП «СЛАП «Ратнеагроліс» було проведено перевірку законності заготівлі ягід чорниці суб’єктами господарської діяльності. На жаль, не у всіх представників бізнесу були відповідні документи. У результаті цієї перевірки до адміністративної відповідальності притягнено 7 осіб.

Лісівники звертаються до волинян із проханням бути відповідальними, з повагою ставитися до лісу та цінувати його дари.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У вас там геть дах поїхав? Вирубка волинських лісів, значить, не нищить природу і лісівники мовчать з цього приводу як дупи, а от збирання ягід бабцями впливає на екологію лісу.
Відповісти
А що як вирізають ліс де росте чорниця то це не шкодить рослині?За кордоном дозволено збирати гребінками .Наша влада хоче показати що вона щось робить але нічого доброго для людей тільки щоб собі кишені набити.
Відповісти
Споконвіку збирали цими гребілками в Карпатах. І кущів не стало менше . Відвідую одні й ті ж ділянки щороку. Пам'ятаю ще дідівські старі дерев'яні гребілки з круглими спицями. Лісівники хай краще зосередяться на тому, щоб під виглядом санітарних рубок рубали не суцільні здорові масиви лісу а таки хворі уражені дерева.
Як спеціаліст в області ботаніки можу провести паралель з долиною нарцисів, де забороняли випасати худобу і все почало заростати вербою і травою через минулорічний шар якої насіння нарцисів не досягало землі.
Ще гриби забороніть збирати і воду пити.
За Конституцією України природні багатства належать українському народу ...
Відповісти
Все так.в дорослому лісі сформований покрив чорничнику
Відповісти
У Швеціі тільки грабалками збирають
Відповісти
ЯГІДНИКИ ЗНИКАЮТЬ БО ВИРІЗАЛИ ДОРОСЛИЙ ЛІС В ЯКОМУ І СФОРМОВАНІ ЧОРНИЧНИКИ ПЛЮС СУША МИНУЛИХ РОКІВ.ЩОДО ГРЕБІНОК ТАК У ФІНЛЯНДІЇ ЗБИРАЮТЬ НИМИ І БЕЗ ПРОБЛЕМ .
Відповісти
Як заїжають лісовози в ліс і вирізають ділянки гектарами то нічо і нікого не карають .. ніколи не бачив шоб після гребінок висихав ягідник ...
Відповісти
Цікаво що за дурень до такого додивився? Напевне, в житті не бачив як збирають гребінками. Щороку. По тих же місцях. До тих пір, доки лісівник не прийде...І "порядку" не навела. З такими порядками ніколи наша країна багатою не буде.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні