В Україні хочуть карати за матюки

3
3
В Україні хочуть карати за матюки
У Раді зареєстрували проект закону "Про протидію лихослів'ю" (про дематюкацію мови).

Автор документу №10414 – народна депутатка Ольга Богомолець, пише "ТСН".

У середу, 3 липня, на сайті парламенту опублікували текст законопроєкту.

У пояснювальній записці є визначення терміну лайки і нецензурщини - це "вияв слабкості, психоемоційного роздратування і водночас втоми, вияв агресії й слабкості водночас". При цьому матюки прийшли до України з російської культури, як вважає політик.

"Лайку, яку впродовж століть насаджували російські колонізатори, сьогодні "насаджують" у публічному просторі та медіа. Українці історично і традиційно не вживали лайливих слів на кшталт тих, що побутують нині", – переконана Богомолець.

Лайка, на переконання авторки, свідчить про вияв психічної слабкості, примітивний спосіб вияву агресії, коли немає достатньої кількості аргументів, а також псевдосамозахист і темну частину несвідомого, яка потребує контролю, аби не зруйнувати світ.

У разі ухвалення законопроєкту на офіційному рівні буде визначення поняття "лихослів’я (нецензурна лайка)", будуть врегульовані заміни будь-якої літери під час вживання слів та виразів.

Крім того, закон не допустить вживання матюків в ефірах. Штраф складатиме 10% розміру ліцензійного збору за трансляції аудіовізуальних творів (крім фільмів), передач, зокрема інформаційних та інформаційно-аналітичних телерадіопередач, програм та/або їхнього відеосюжетів та інших будь-яких матеріалів, які містять лихослів’я. Гроші, отримані в результаті штрафів, скеровуватимуть до Українського культурного фонду. 

Також Богомолець пропонує адміністративну відповідальність за матюки, якщо вони розповсюджуються у ЗМІ. Штраф складатиме від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт на строк до 15 діб. 

Якщо лайка буде порушувати громадський порядок і спокій громадян під час трансляції телерадіопередач, передбачений штраф від сорока до сімдесяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Якщо матюкається публічна особа в ефірі, буде накладено штраф від 75 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Публічно вживати лайливі слова заборонено.
Але як в побуті не заматюкатися з таким життя??? Вже заспокійливі препарати не допомагають. А чим далі, тим гірше жити стає.
Відповісти
Їбанута
Відповісти
Ага,і депутатів за брехню,і порожні обіцянки!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні