--> Нацбанк спростував міфи про вплив банкноти 1000 гривень на економіку | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Нацбанк спростував міфи про вплив банкноти 1000 гривень на економіку

0
-7
Нацбанк спростував міфи про вплив банкноти 1000 гривень на економіку
У Національному банку України спростували міфи про введення нової банкноти номіналом 1000 гривень, зокрема НБУ розвінчує міфи про вплив нової банкноти на зростання цін, інфляцію, а також збільшення грошей в економіці.

Про це йдеться на сторінці Національного банку України у "Фейсбуці":

Міф 1: Поява банкноти 1000 гривень спровокує зростання цін, інфляцію
Не варто плутати причини і наслідки. Введення банкноти вищого номіналу є наслідком економічних тенденцій попередніх років. Цього разу - більш ніж десятиліття, адже востаннє банкнота найвищого номіналу (500 грн) вводилася 13 (!) років тому.

Відтоді доходи населення суттєво зросли (скажімо, середньомісячна зарплата зросла майже вдесятеро, за даними Держстату). Відповідне зростання попиту зумовило і підвищення цін (хоча після піків 2015 року завдяки монетарній політиці НБУ інфляція тримається до однознаковому рівні та прямує до нашої цілі 5%).

Це позначилося і на купівельній спроможності гривні. Відповідно, з’явилася потреба в банкноті вищого номіналу, ніж 500 гривень, щоб населенню було легше проводити готівкові розрахунки. Тому поява банкнот 1000 грн насамперед спростить здійснення розрахунків для населення.

Міф 2: Введення банкноти 1000 гривень в обіг = емісія гривні
У сучасному світі емісія гривні здійснюється вже лише в безготівковій формі. Емітувати гривню НБУ може лише купуючи валюту під час здійснення валютних інтервенцій на міжбанківському ринку, надаючи кредити рефінансування або купуючи цінні папери.

Випуск нової банкноти в готівковий обіг не означає збільшення грошей в економіці. Зміниться лише структура готівки в обігу. Зокрема, банкноти номіналом 1000 гривень замінять в обігу частину банкнот номіналами 100, 200 і 500 гривень. Жодного впливу на інфляцію це не матиме.

Натомість обсяг готівки в обігу визначається попитом економіки, тобто тим, скільки грошей потрібно бізнесу, населенню, банкам для належного функціонування.

Міф 3: Поява банкноти 1000 гривень спровокує девальвацію гривні
Обмінний курс гривні визначається не номінальним рядом банкнот і монет, а пропозицією іноземної валюти і попитом на неї на валютному ринку. Паралелі між девальвацією гривні та появою нового найвищого номіналу гривні є безпідставними.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ


Чому треба носити шапку Чому треба носити шапку
24 лютого, 2023, 18:27
0
Топ 5 міфів про ваші зуби Топ 5 міфів про ваші зуби
15 вересня, 2022, 18:55
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні