--> Лучани вшанували розстріляних в’язнів Луцької тюрми в 1941 році | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Лучани вшанували розстріляних в’язнів Луцької тюрми в 1941 році

0
15
Лучани вшанували розстріляних в’язнів Луцької тюрми в 1941 році
У неділю, 23 червня, у Луцьку вшанували загиблих під час розстрілу в Луцькій тюрмі у 1941 році. Віддати шану тисячам невинно убієнним прийшли секретар міської ради, прийшли представники обласної та міської влади, громадськості, духовенства, учнівської та студентської молоді.

Про це інформує прес-служба Луцької міськради.

Другий день війни 1941 року став трагічним більш як для тисячі в’язнів Луцької тюрми. ВІдступаючи перед німецько-фашистськими військами комуністична влада в особі спецпідрозділів НКВС здійснила жорстоку розправу на усіма, хто перебував у в’язниці.

Станом на 10 червня 1941 року у Луцькій в’язниці утримувалося 2117 полонених. Серед них – патріотично налаштована молодь, активісти Організації українських націоналістів, священнослужителі, представники наукової та творчої інтелігенції.

Коли у червні того ж року до Луцька підійшли німецькі війська – паніка, розгубленість, страх не дозволяли представникам радянської влади організувати евакуацію на схід. Органи НКВС прийняли рішення здійснити криваву розправу над арештантами. Всю ніч і до самого ранку 23 червня в Луцькій тюрмі розстрілювали ув’язнених, допоки німецькі війська не зайшли у місто.

Щоб вшанувати пам’ять загиблих в’язнів та жертв репресій, лучани взяли участь у Скорботній ході, що розпочалася від Свято-Троїцького кафедрального собору до пам’ятного знаку «Жертвам політичних репресій» та до місця розстрілу біля Луцької тюрми.

«Ті, хто тут загинув, бажали просто бути щасливими на своїй землі. Щороку ми проходимо сюди, аби вшанувати пам'ять людей, яким довелося загинути через любов до України. Це був надзвичайно складний період історії нашої держави, коли ненависть до людини перемогла любов, а зло прагнуло перемоги над правдою. На жаль, зараз, у сучасному світі ми бачимо те саме. Ця страшна сторінка нашої історії повинна стати уроком для всього українського народу, аби такі події ніколи не повторилися у майбутньому», - звернувся до присутніх митрополит Луцький та Волинський Михаїл.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
15

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні