Усунутий від влади президент Єгипту помер у залі суду

0
0
Усунутий від влади президент Єгипту помер у залі суду
Помер екс-президент Єгипту і колишній лідер ісламістської організації "Брати-мусульмани" Мохаммед Мурсі.

Як повідомляє єгипетське державне телебачення, 67-річний Мурсі помер в залі суду, де його судили у справі про шпигунство, пише ВВС Україна.

Мурсі серед іншого звинувачували у зв'язках з палестинським радикальним угрупуванням ХАМАС і ліванською Хезболлою.

Мурсі - перший президент в історії Єгипту, який переміг на конкурентних демократичних виборах в 2012 році після подій "Арабської весни", в результаті яких був повалений президент Хосні Мубарак.

У липні 2013 року Мурсі відсторонили від влади військові: до влади прийшов Абдул-Фаттах ас-Сісі, який оголосив "Братів-мусульман" терористичною організацією. Останні роки Мурсі провів під арештом.

У квітні 2015 року Мурсі засудили до 20 років в'язниці за те, що він віддав наказ про арешт і тортури демонстрантів під час перебування президентом.

Співчуття висловив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який підтримував добрі стосунки з Мурсі: "Нехай Аллах утішить душу нашого брата Мурсі, нашого мученика".

У травні адміністрація президента США Дональда Трампа заявила про намір за прикладом єгипетської влади оголосити "Братів-мусульман" терористами - що означатиме економічні санкції і заборони на візити в США для членів найстарішої ісламістської організації Єгипту, у якій більше мільйона послідовників по всьому Близькому Сходу. Коли США офіційно визнають цю організацію терористичною, під санкції потраплять всі компанії та фізичні особи, які мають з нею справу.

У квітні в США президент Єгипту Абдул-Фаттах ас-Сісі зустрівся з Дональдом Трампом. Саме він, за даними американської преси, просив американського президента визнати "Братів-мусульман" терористами.

У заяві на своєму сайті "Брати-мусульмани", як повідомляє агентство Reuters, заявили, що продовжать свою діяльність, попри рішення Вашингтона.

"Ми залишимося непохитними в тому, що ми робимо відповідно до нашої поміркованої і мирної ідеології, і будемо продовжувати робити свою справу для справжнього і конструктивного співробітництва заради добробуту всіх громад, де ми живемо, і добробуту всього людства", - йдеться у заяві організації.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні