До річниці Волинського краєзнавчого музею відкрили виставку «Етнографічні фото»

3
4
До річниці Волинського краєзнавчого музею відкрили виставку «Етнографічні фото»
До річниці Волинського краєзнавчого музею підготували виставку «Етнографічні фото».

Відкриття виставки «Етнографічні фото» відбулося 13 червня у Волинському краєзнавчому музеї, пише ІА Волинські новини.

Масштабна виставка 1928 року, народні музичні інструменти, забуті елементи побуту та автентичне вбрання початку минулого століття поряд зі світлинами американки, яка відкрила світу «поліську Амазонку».

У рамках виставки, присвяченої до 90-річчя музею, представили 195 світлин з фондів музею. Як розповіла старша наукова співробітниця відділу етнографії Людмила Мірошниченко-Гусак, копітка робота з формування колекції триває з 1929 року до сьогодення.

На перших стендах виставки можна побачити світлини з події 1928 року – промислово-сільськогосподарської виставки у Луцьку. Виставка відбувалася в мікрорайоні сучасних вулиці Винниченка та проспекту Василя Мойсея. З виставки відібрали декілька світлин, які стосуються відділу етнографії, адже у цій виставці свої роботи (тканини, вишивку та предмети побуту) представили 62 майстри. На світлинах можна побачити як етнографічні предмети експонувалися поміж різноманіття сільськогосподарської техніки, природних матеріалів, зернових культур, продукції тваринництва тощо. В одному з павільйонів виставки демонстрували вишиті рушники та тканини, предмети гончарства, що походили здебільшого з Кременецького повіту. Зразки вишивки тоді поповнили фонди Волинського краєзнавчого музею.

Історикиня Тетяна Яцечко-Блаженко розповіла, що йдеться про мандрівницю Луїзу Бойд, яка входить до переліку найвідоміших жінок-мандрівниць світу та підкорювала північний полюс. Оригінали її світлин зберігаються в університеті Вісконсін-Мілуокі у США та викладені у вільний доступ. Фото зроблені 1934 року під час її поліської експедиції, що мала на меті доїхати від Кракова до Пінська. Американка фіксувала побут поліщуків, зокрема, у вересні 1934 року на Волині у Ратному, Ковелі, Луцьку тощо. Ці світлини експонували у США, Польщі та Європі і вони викликали величезне захоплення у публіки. Мандрівниця переконалася, що люди на Поліссі жили та працювали у дуже складних умовах і була переконана, що для того, аби в ці краї дійшла така ж цивілізація, як у США, потрібні десятиліття.

Окремою підбіркою у рамках виставки експонують світлини волинських музичних інструментів. Старша викладачка кафедри документознавства і музейної справи СНУ, завідувачка Музею етнографії Волині та Полісся, кандидатка історичних наук Світлана Чибирак розповіла, що музична культура на Волині була досить розвинута та багата. Усім відомі троїсті музики, які запрошували на вечорниці, весілля та ніші святкування. Обов’язковими елементами троїстих музик були скрипалі. У колекції представлені кілька автентичних скрипок, на яких грали народні музиканти. Ще одним елементом троїстих музик, поряд з бубном, міг бути контрабас. Окрім того, на Волині використовували і простіші інструменти – виготовлений з кори дерев пастуший ріг та сопілку й свистунці. Мандрівні співці на Волині переважно використовували ліру. В експозиції музею представлена ліра 1930-их років, а на виставці представили її точну копію зразка 2017 року, на якій можна грати. Багато записів від носіїв цієї музичної культури 1970-80-их роках на Волині зробив Олекса Ошуркевич, фіксуючи тексти пісень.

Під час виставки також демонстрували слайд-шоу зі світлин з промислово-сільськогосподарської виставки 1928 року та відео сюжет, знятий у 1980-их роках, що фіксує процес виготовлення одного з народних музичних інструментів – пастушого ріжка.




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Яценко-приблисоблэнко.
I бидлэнко з бидло iнститута
Відповісти
Сайт для бидла
Відповісти
Сайт для рогулiв
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні