Вирішували, як врятувати озеро Світязь від обміління

0
1
Вирішували, як врятувати озеро Світязь від обміління
На озері Світязь необхідно відремонтувати непрацюючі гідроспоруди, щоб не знижувався рівень води.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 6 червня, пише ІА Волинські новини.

Як повідомив начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Дмитро Новохатський, просять виділити 50 тисяч гривень на розробку проектно-кошторисної документації для ремонту гідроспоруди у Шацькому районі. Здійснити роботи потрібно для того, аби з озера Світязь не витікала вода.

Як зауважив начальник Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук, Шацькі озера пов’язані між собою. Так, озеро Луки-Перемут пов’язане зі Світязем, є канал на Пульмо, де свого часу працював шлюз-регулятор – можна було спускати воду, коли її було забагато або навпаки акумулювати більше води. Вже багато років шлюз не працює і потребує капітального ремонту. Окрім того, є ще одна гідроспоруда, яка належить Ратнівському міжрайонному управлінню водного господарства, також шлюз-регулятор на обвідному каналі озера Луки-Перемут. Цей шлюз також потребує ремонту, тож варто, мовляв, вирішити проблему з гідроспорудами у комплексі. Перш за все, важливо, щоб вода не витікала зі Світязя, ремонт шлюзів може докорінно змінити ситуацію.

Голова Шацької райради Сергій Карпук відзначив, що протягом останніх років причини обміління Світязя досліджували німецькі фахівці. Однією з причин раніше вважали Хотиславський кар’єр, але спеціалісти з Німеччини відкидали цю причину. Вони вважають, що справжні причини – десятирічна циклічність рівня води, що існує в природі та зміна клімату – посушливе літо сприяє обмілінню водойми. Для того, щоб врегулювати рівень води у Шацьких озерах, одним з питань є ремонт гідротехнічних споруд.

Споруда, що потребує ремонту, розташована на межі Пульмівської та Шацької селищної ради. Критичиний рівень води наразі в озері Луки-Перемут, яке є третім за розміром серед Шацьких озер. Отже, пропонували окремо передбачити програму збереження озера Світязь. Гідротехнічна споруда, що потребує ремонту, передана Пульмівській сільраді, яка готова виступити замовником розробки проектно-кошторисної документації. На проект потрібно орієнтовно 50 тисяч.

Депутат Юрій Ройко відзначив, що питання варто порушувати як на обласному, так і на загальнонаціональному рівні, на рівні міністерства та Кабміну. Він пропонував наразі внести зміни до регіональної програми «Екологія 2016-2020» та виділити 25 тисяч гривень Шацькій ОТГ на розробку проектно-кошторисної документації . Члени комісії підтримали цю пропозицію.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні