Папа Римський вибачився перед ромами за дискримінацію з боку церкви

0
-2
Папа Римський вибачився перед ромами за дискримінацію з боку церкви
Папа Франциск вибачився перед ромами від імені Католицької Церкви під час свого візиту до Румунії.

Під час зустрічі з ромською громадою в останній день свого візиту до країни понтифік попросив пробачення за "всі ті часи в історії, коли ми дискримінували, жорстоко поводилися або підозріло дивилися на вас", пише ВВС Україна.

Протягом століть ромів переслідували в Європі.

Вважається, що сотні тисяч ромів вбили під час Голокосту.

Сьогодні роми живуть переважно в південній і центральній Європі і становлять близько 10% від загальної кількості населення Румунії. Вони скаржаться, що їм важко отримати роботу через дискримінацію, і багато хто живе в бідності.

"Я прошу пробачення - в ім'я Церкви і Господа - і прошу пробачення у вас", - сказав Папа Франциск ромам у румунському місті Блаж.

"Байдужість породжує забобони і сприяє гніву та образам, - сказав понтифік. - Скільки разів ми судимо необачно, зі словами, що ранять, з поглядами, які сіють ненависть і поділ!"

Зустріч з ромами відбулася після урочистої церемонії в місті Блаж, на якій папа Франциск беатифікував сімох єпископів, які були ув'язнені і піддані тортурам під час комуністичного правління в Румунії.

Режим ув'язнив їх у 1948 році за зраду після того, як вони відмовилися стати православними християнами.

Всі семеро загинули в ув'язненні і були таємно поховані.

"З великою мужністю і внутрішньою мужністю, вони прийняли жорстоке ув'язнення і будь-який вид поганого поводження, щоб не заперечувати їхню вірність своїй улюбленій Церкві", - сказав папа Франциск десяткам тисяч шанувальників на відкритій месі у неділю.

Беатифікація - папське "благословення" мертвої людини - це вирішальний крок на шляху до визнання людини святою.

Сім єпископів були частиною греко-католицької церкви - релігійної групи, яка практикує православні ритуали, але визнає владу Папи.

Коли комуністичний режим прийшов до влади в Румунії після закінчення Другої світової війни, влада заборонила греко-католицьку церкву і вимагала, щоб віряни стали православними.

Згідно з даними перепису 2011 року, у Румунії лише близько 150 тисяч греко-католиків - приблизно одна десята частина кількості, яка була вірянами цієї церкви в 1948 році.

Історики вважають, що тисячі румунів були страчені комуністичною владою, а багато інших ув'язнили або піддали тортурам за протистояння режиму.

Тоталітарний уряд був скинутий під час повстання у грудні 1989 року. Президент Ніколае Чаушеску і його дружина були страчені на Різдво.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні