На Маневиччині вшанували пам’ять першого командира УПА на Волині

0
-7
На Маневиччині вшанували пам’ять першого командира УПА на Волині
У Чорнижі провели скорботний мітинг y пам'ять першого командира Української повстанської армії на Волині Василя Івахіва.

Присутні вшанували полеглих у боях за волю і незалежність України хвилиною мовчання. До пам’ятного хреста від представників виконавчої влади району, жителів села поклали квіти, - йдеться на сайті Маневицької РДА.

«13 травня минуло 75 років з дня загибелі першого командира УПА на Волині Василя Івахіва. З березня по листопад 1943 року проіснувала Колківська повстанська республіка. Село Чорниж знаходилося в самому центрі військових подій. Для селян тоді були тривожні часи: уночі навідувалися люди з УПА, червоні партизани або вояки Армії Крайової. Люди не знали: чи зберуть збіжжя, чи виживуть», – розповів сільський голова Микола Сокол.

Довідково:
за свідченнями історика із 23-річним стажем збору свідчень про національно – визвольний рух на Волині в 1938-1944 роках, автора 12 опублікованих і 18 неопублікованих книг про його події, керівника Волинського регіонального представництва Інституту української археології та джерелознавства імені Михайла Сергійовича Грушевського НАНУ України, кандидата історичних наук Івана Пуська (Пущук) з міста Луцьк, «13 травня 1943 року біля села Чорниж у сутичці з підрозділами гітлерівців загинув ініціатор творення УПА на Волинському Поліссі, підполковник Василь Івахів та дев’ять його побратимів. Ідентифіковані могили знаходяться на кладовищі села Бечаль, Костопільського району Волинської області».

Директорка Чорнижівської загальноосвітньої школи Марія Сидорук у своїй промові до односельчан розповіла про історичні події тих років, посилаючись на спогади старожилів.

«На місці загибелі бійців односельчани протягом двох тижнів звозили пісок і насипали високу гору, на верхівці якої встановили хрест. На жаль, на сьогодні гора осунулася, поросла травою. А на могилі підполковника Василя Івахіва та його побратимів у селі Бечаль встановлено пам’ятник у вигляді тризуба. У шкільному музеї створено куточок слави славних воїнів УПА «Гей, там на півночі на Волині», – сказала освітянка.

На завершення мітингу школярі заспівали повстанських пісень. Присутні вшанували полеглих у боях за волю і незалежність України хвилиною мовчання. До пам’ятного хреста від представників виконавчої влади району, жителів села було покладено квіти.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні