12% смертей у світі – через високий тиск, – Супрун

0
2
12% смертей у світі – через високий тиск, –  Супрун
В Україні у щотретього дорослого спостерігається підвищений артеріальний тиск, а це загрожує розвитку мозкового інсульту, інфаркту міокарда, серцевої чи ниркової недостатності.

Про це у Фейсбуці написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"В Україні кожен 3-й дорослий має підвищений артеріальний тиск. Така сама тенденція спостерігається і у світі. Через високий тиск зростає ризик розвитку мозкового інсульту, інфаркту міокарда, серцевої чи ниркової недостатності. У світі підвищений артеріальний тиск спричиняє близько 7,5 мільйона смертей щороку. Це понад 12% від загальної кількості. Більшість людей з високим тиском не мають ознак або симптомів, навіть якщо показники артеріального тиску досягають небезпечно високих рівнів", - зазначила Супрун.

За її словами, щодругий хворий на артеріальну гіпертензію в Україні не знає про свій стан.

"Регулярне вимірювання артеріального тиску допоможе вчасно виявити проблеми зі здоров’ям на початковому етапі. Для дорослої здорової людини оптимальним є артеріальний тиск 120/80 мм.рт.ст. За останніми рекомендаціями Європейського товариства кардіологів 2018 року, тиск 140/90 мм рт.ст. і вище є причиною для встановлення діагнозу артеріальної гіпертензії. При вимірюванні тиску в домашніх умовах приводом для звернення до лікаря з метою діагностики артеріальної гіпертензії є показник 135/85 мм рт.ст.", - зазначила Супрун.

Вона наголосила, що у разі підвищення артеріального тиску можуть спостерігатися такі симптоми як головний біль, задишка або носові кровотечі, ці ознаки виявляються, коли тиск досяг важкого або небезпечного рівня.

Супрун нагадала кілька правил щодо вимірювання артеріального тиску.

"Вимірювати тиск слід у спокійному місці після 5 хвилин відпочинку, в положенні сидячи та спираючись на спинку стільця, обидві ноги тримати на підлозі. За 30 хв до вимірювання тиску не можна курити, вживати каву та інші напої, що містять кофеїн, пити алкоголь та виконувати інтенсивні фізичні вправи. Виміряйте тиск щонайменше двічі з інтервалом 1 хвилина та розрахуйте середній показник", - радить Супрун.

Вона підкреслила, що слідкувати за рівнем тиску потрібно всім, незалежно від віку. "На артеріальну гіпертензію хворіють не лише люди старшого віку. Останнім часом зростає кількість випадків артеріальної гіпертензії серед дітей та молоді", - наголосила Супрун.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні