Потужності полігону в Брищі, куди вивозять сміття з Луцька, вистачить лише до кінця року

0
10
Потужності полігону в Брищі, куди вивозять сміття з Луцька, вистачить лише до кінця року
Потужності сміттєзвалище у селі Брище вистачить лише до кінця року.
Для будівництва сміттєпереробного заводу потрібно 65 мільйонів євро. Така сума для бюджету міста непідйомна.

Про це йшлося 13 травня під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження, – повідомляє ІА "Волинські новини".

Наразі Луцька міська рада орендує ділянку, яка призначена для наступної черги будівництва сміттєзвалища, однак жителі Княгининівської ОТГ проти будівництва полігону, хоч місто намагається вирішити питання поширення фільтрату та інші проблеми.

У понеділок, 13 травн,я комісія розглянула звіт про роботу переробних ліній сміття на сміттєзвалищі у селі Брище.

Голова комісії Андрій Козюра розповів, раніше міська рада створила спеціальну комісію щодо роботи сміттєвого полігону в селі Брище, також питання роботи полігону порушували жителі Княгининівської ОТГ

Директор ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич зазначив, що нині дуже складна ситуація, громадськість та влада Княгининівської ОТГ приділяє багато уваги полігону та виявляє багато проблем його роботи.

«Варто зазначити, що на сьогодні стан полігону значно ліпший, аніж це було рік-півтора тому. Наразі є проблема фільтрату, адже він почав виходити за межі полігону. Ми намагалися вирішувати питання відкачуванням фільтрату асенізаційними машинами та зливом його в пожежну водойму. Минулого та цього року виділено по 300 тисяч гривень на обваловку, також зараз полігон пересипаний. Ми до цього часу повикачували фільтрат та витікання фактично ліквідували. Однак знову пішли дощі, і представники громади викликали поліцію та фіксували витікання. Ми забруднюємо територію максимум на 10-20 метрів від полігону, хоча санітарна зона – 300 метрів від полігону», – розповів Валерій Кузьмич, зазначивши, що жителі ОТГ на зібраннях кажуть, що не дадуть освоювати нову ділянку для будівництва полігону.

Перший заступник міського голови Григорій Недопад наголосив, що ділянка, яка призначена для полігону, не до кінця освоєна, хоч і місто сплачує за неї орендну плату.

«Полігон використовується з 1972 року, тому ми не можемо нести відповідальність за те, як відбувалася його експлуатація раніше. Зараз та черга полігону зроблена відповідно до проекту, і наступні проекти робитимуться також відповідно до стандартів», – зазначив Григорій Недопад.

За його словами, окрім Луцька, на полігон вивозять сміття ще шість ОТГ.

Наразі виконується норма закону, зокрема щодо дегазації полігону та сортування сміття.

Натомість Валерій Кузьмич наголосив, що потужності полігону може вистачити лише до кінця року.

«Якщо не будувати наступну чергу, то полігон фактично вичерпав свою потужність, хоча ми збільшили об’єм для захоронення. При нормальній експлуатації та при введені сортувальної лінії до кінця року ми витримаємо. Тому потрібно шукати компроміс із населенням. Ми уклали договір з проектантами, які мають хороший досвід, тому взагалі не повинно бути якихось зауважень. Наразі на полігоні є лише проблема фільтрату, тому ведуться перемовини щодо будівництва станції з його знезараження», – підсумував Валерій Кузьмич.

На комісії обговорили також питання будівництва сміттєпереробного заводу.

«Це досить об’ємний проект, наразі ведуться перемовини із закордонними інвесторами. Є ділянка площею 4,7 га, яка призначена для будівництва сміттєпереробного заводу. Зараз є цікаві пропозиції щодо сміттєпереробного заводу, але на це потрібно 65 мільйонів євро. Ми розуміємо, що для міста це непідйомна сума, тому шукаємо інші шляхи залучення коштів», – поінформував Григорій Недопад.

На засіданні комісії домовились, що депутати з робочою поїздкою відвідають полігон у селі Брище. За підсумками зустрічі вирішуватимуть це питання.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні