Сотні лучан вшанували пам'ять жертв Другої світової війни. ФОТО

0
-2
Сотні лучан вшанували пам'ять жертв Другої світової війни. ФОТО
У Луцьку відслужили панахиду за загиблими в Другій світовій війні, під час якої сотні людей поклали квіти до пам'ятного знаку «Поранений солдат».

Захід відбувся в середу, 8 травня, на меморіальному комплексі «Вічна Слава».

Сюди прийшло чимало посадовців та депутатів мерії, зокрема: секретар Луцькради Григорій Пустовіт, радник міського голови Ігор Поліщук, народні обранці Юлія Вусенко, Алла Надточій, Андрій Білан, Аркадій Соломатін, Майя Шостак, Валерій Бондарук, директорка департаменту культури Тетяна Гнатів, начальниця управління освіти Луцькради Зіновія Лещенко, член виконавчого комітету Ігор Муковоз.

Були присутні також голова Волинської обласної державної адміністрацій Олександр Савченко, очільниця обласного управління освіти Людмила Плахотна, перший заступник голови облради Олександр Пирожик, колишній Луцький міський голова Богдан Шиба, ректор Луцького національного технічного університету Петро Савчук, очільник БПП «Солідарність» у Волинській області Іван Мирка, директор гімназії №4 Олександр Мишковець, голова Волинської обласної організації Спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович, головна лікарка КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Лариса Духневич.

Після панахиди до присутніх на заході звернувся митрополит Луцький та Волинський Михаїл:

«Ми не просто згадуємо період Другої світової війни, сьогоднішній день ми приймаємо в свій розум і своє серце, як відновлення чоловіколюбства. Ми згадуємо перемогу, хоч за людей забули. Немає персоналізації: хто загинув, скільки загинуло, які їхні імена. Так, це благо – перемога, ми довгий час про це говорили. Перемога над нацизмом, але чоловіколюбності не було. Адже за цією перемогою стояли мільйони загиблих людей. А ми просто говорили: «Ура! Перемога!». А це мільйони людських життів. Це мільйони богоподібних людей, які загинули від рук самих же людей, від людиноненависницької ідеології», – виступив владика.



«Нас привчали до девізу: «Сперва о родине, а потом о себе», а що таке «родина»? Україна – це я, Батьківщина – це сім'я, а не абстрактна якась інституція, яку ми повинні захищати. Адже воїни йшли захищати свою домівку, Батьківщину, аби бути щасливими тут – на землі. Тому сьогодні через скорботу за загиблими, замученими, замордованими, ми в душі повинні трішки зрадіти, що повертаємося лицем до Бога, до людини, шануємо її», – сказав митрополит.

Він процитував заповідь: «Полюби ближнього свого, як самого себе». На думку митрополита Луцького та Волинського Михаїла, головний зміст цих слів – для того, аби полюбити ближнього, спершу варто полюбити себе.

«Ми не вміємо любити самого себе, і ненавидимо свого ближнього. Такий стан в більшості з нас. Якби ми любили себе, турбувалися про себе, ми б вміли любити ближнього», – пояснив він.


Після панахиди та виступу владики Михаїла, всі присутні поклали до пам'ятного знака «Поранений солдат» квіти. У кінці заходу прозвучав Гімн України.

Фото Святослава ЛЕСЮКА

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні