--> У місті на Волині відреставрували каплицю святого Яна Непомука | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У місті на Волині відреставрували каплицю святого Яна Непомука

0
3
У місті на Волині відреставрували каплицю святого Яна Непомука
За пропозицією дирекції Любомльського краєзнавчого музею відреставровано римсько-католицьку каплицю святого Яна Непомука середини XVIII ст.

Про це пише Музейний простір Волині.

Пам’ятка архітектури знаходиться на північ від костелу Св. Трійці в м.Любомль. Вона має вигляд мурованої двоступінчатої квадратної колони. У верхній частині з південного боку колони знаходиться ніша з півкруглим верхом, у якій раніше стояла фігура святого Яна Непомука. Висота каплиці – 6 м.

Точна дата побудови каплиці невідома, але в описі інвентаря Рожанцевого братства Любомльського костелу за 1755 рік записано, що колона св. Яна Непомука недавно збудована, фондована Станіславом Ринкєвичем. Тому можемо припустити, що каплиця побудована в 1750-х рр. Останній раз колона реставрувалась ще у 30-х рр. ХХ ст.

Після Другої світової війни, з приходом радянської влади, костел вже був недіючий і опіки над каплицею не було, тоді ж зникла статуя Яна Непомука, яка була в ніші. У ІІ половині ХХ ст. каплиця почала руйнуватись, тиньк майже облетів, люди почали брати цеглу з фундаменту. Нині ж, за підтримки місцевої влади, меценатів та благодійників були проведені ремонтно-реставраційні роботи. Усі вони здійсненні у відповідності з пропозиціями та вимогами органів охорони культурної спадщини.

Довідково: Земне життя Яна почалось у містечку Помук, пізніше названого Непомук, що на заході Чехії, в далекому 1340 році. Він дістав добру освіту: вчився у Празькому університеті, потім у Падуї в Італії, де вивчав церковне право і навіть здобув титул доктора права.

«Саме за віру в силу правди і закону, за незборну свободу став Ян Непомук для чехів рідним святим. Чехи, де б вони не жили, з Яном Непомуцьким не розстаються. Його культ надзвичайно поширений»-, розповів Радіо Свобода відомий чеський філософ, професор Карлового університету Ян Сокол.

«Справді, в кожному селі, на кожному мості стоїть його скульптура, і не тільки в Чехії, але й Австрії, у Німеччині, в Іспанії та інших країнах. Ян Непомук був символом таємниці сповіді й опору церкви владі. Також чеський театр був заснований у день іменин святого Яна – 24 травня», – каже професор.

Добрий і чесний святий Ян Непомук вважається опікуном усіх, хто працює на воді – рибалок, матросів, млинарів. Легенда мовить, що він є запорукою щасливих подорожей і повернення до дому, ось чому його статуї й каплички часто стоять на роздоріжжях, – а також він опікується жіночими таємницями. І в цьому також треба шукати джерела поширення культу Яна Непомука далеко за межі Чехії, адже в 19-му столітті він сягнув і українських земель – Галичини та Волині.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні