У «Промені» пройде виставка світлин автентичного волинського вбрання*

0
-13
У «Промені» пройде виставка світлин автентичного волинського вбрання*
9 квітня о 18:00 у Grand Central, що на 4-му поверсі РЦ «Промінь», відбудеться виставка світлин проекту «Гапличка».

«Гапличка» – це проект про традиційне вбрання волинян, про історії їх життя, про незламність українського духу, щиру душу, генетичний код та майбутнє. В проекті представлене чоловіче та жіноче вбрання, структуроване по районах.

Юлія Євпак, засновниця проекту, згадує, що усе починалося із пошуків стародавнього одягу.

«Все почалось з того, що шукали вбрання лучанок, в яке вони були вбрані 100 років тому. Виявилось, що ніхто не збирає «міського» одягу, але по-різному представлена історія районів. Коли побачили вперше ті хустки, фартухи у мене природно виникла ідея зібрати ці образи та показати волинянам», – розповідає Юлія.

Зі зйомками одягу та їх історію допомогли працівниці відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею.

«Зараз дуже модним є напрямок ретро та етно. Ретро не знайшли, але знайшли етно: 100 років - це досить вагомий вік. Одяг допомагав підбирати Волинський краєзнавчий музей. Мені час від часу здається, що ми вчимо багато загального – історію українського костюму, гуцульські наряди, буковинські вінки, а поруч існує таке наше і геть без уваги – це волинське вбрання. Ці застібки, крий, візерунки для вишивки (різниться кожен район), чоловічі сорочки – ніде такого не знайдемо! Хотілось, аби люди це бачили, знали, цінували та пишались власним, могли створити вже сучасні вишиванки за історичними мотивами», – впевнена жінка.

Кожне вбрання: застібки, візерунки, фартухи та запаски – важка праця наших предків вкладена у вишивку. Кожна має свою унікальну історію виникнення, життя та існування. Кожна має цінність для Волині.

Тож засновниця проекту переконана, що проект буде розвиватися в різних напрямках. Поки жінка запевняє, що в майбутньому ці вишивки має побачити уся Україна, а можливо і світ, а тому планує видати презентаційну фото-книгу.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-13

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні