ТОП-7 порад для здорового життя від Уляни Супрун

2
3
ТОП-7 порад для здорового життя від Уляни Супрун
В. о. міністра охорони здоров'я розповіла, що потрібно робити, якщо людина хоче бути здоровою.

"Стежити за харчуванням, фізичною активністю, відмовитися від шкідливих звичок і проводити профілактичні обстеження", - про це пише в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на сторінці в "Фейсбуці".

Склали перелік дій, без яких не обійтися людині в сучасному світі, якщо вона хоче бути здоровою. Допоможе вам перевірити себе або ж нагадати, що саме треба «підтягнути», щоб краще піклуватися про себе та близьких.

Харчування
Чи запланували ви до свого сьогоднішнього раціону 5 овочів та фруктів? Чи їли цього тижня рибу, хоча б 2 рази? Чи їли достатньо яєць? А молочних та ферментованих продуктів? У сучасному темпі життя дотримуватися здорової дієти непросто, але вкрай потрібно, якщо хочете зменшити ризики захворіти на серцево-судинні хвороби, діабет 2 типу та деякі види раку. Щоб жити довго та здорово, від сьогодні зменшіть в раціоні, принаймні, булочки, цукор, сіль та ковбасу. Не забувайте пити воду!

Фізична активність
Сидіння — нове куріння, чули такий вираз? Шкоду від надмірного сидіння — чим ми всі грішимо час від часу — підтверджує велика кількість досліджень. Коли ми багато сидимо й при цьому не рухаємося, організм буквально «вимикається». Сповільнюється обмін речовин, що впливає на нашу здатність регулювати рівень цукру в крові, метаболізувати жири, негативно впливає на тиск та послаблює м'язи й кістки. Все це разом має негативні наслідки для здоров’я — від появи надмірної ваги до серйозних хвороб внутрішніх органів. Обіцяйте собі більше рухатися, адже будь-яка активність краща, ніж її відсутність! Тут поради, як саме забезпечити достатню фізичну активність.

Відмова від шкідливих звичок
Ви ж знаєте, що безпечної дози алкоголю не існує? А люди, які курять сигарети, в 15-30 разів частіше отримують рак легень або вмирають від цієї хвороби, ніж люди, які не курять. Просто наважтеся відмовитися від цього, бо ви того варті.

Вакцинація
Навіть здорове харчування, спорт і відсутність шкідливих звичок не вбереже від інфекційних хвороб, якщо у вас немає до них імунітету. Для цього існує вакцинація. За даними ВООЗ вакцинація запобігає від 2 до 3 мільйонів смертей щороку. Ще 1,5 мільйонів смертей можна було б уникнути, якщо покращити охоплення вакцинацією. Щеплення потрібні і дітям, і дорослим. Вакцини, які входять до національного календаря щеплень, обов’язково треба робити в Україні. Вони закуповуються за кошти платників податків та надаються безоплатно.

Профілактичні обстеження
Це як правила гігієни — не можна не дотримуватися в цивілізованому світі. 80% смертей в Україні спричиняють захворювання, які викликає спосіб життя людини та пізній початок лікування. Це рак, діабет та серцево-судинні хвороби. Регулярні огляди у вашого лікаря — один зі способів захистити себе та свою сім’ю. Деякі з них необхідні всім, деякі лише за факторами ризику. Запитайте у лікаря, які з обстежень варто пройти вам. Обрати свого лікаря Понад 27 мільйонів українців вже обрали своїх лікарів. Якщо ви досі не маєте свого лікаря (терапевта, педіатра чи сімейного лікаря) – оберіть його. Це ваша гарантія кваліфікованої консультації щодо більшості питань, які стосуються здоров’я. Знайти сімейного лікаря, найближчу амбулаторію до роботи чи дому, можна за допомогою електронної мапи. Обирайте лікарів і потім, щоразу як виникатиме бажання загуглити діагноз чи порадитися зі знайомими — записуйтеся на прийом до фахівця.

Знати свої права в системі охорони здоров’я
Це теж елемент здорового способу життя і спосіб зробити здоровішою всю медичну систему. Трансформуємо охорону здоров’я, щоб випадки порушення прав людини не допускалися або ж відстежувалися більш ефективно та ніхто не міг уникнути відповідальності за свої дії. У цих змінах нам дуже допоможе, якщо кожен громадянин буде активним у захисті своїх вправ.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А це все реально в наших реаліях?!
Відповісти
гарні і абсолютно реальні поради головне бажання
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні