Що робити пацієнтам без декларацій, стане відомо за кілька днів

4
2
Що робити пацієнтам без декларацій, стане відомо за кілька днів
МОЗ хоче достроково припинити виплати за пацієнтів без декларацій – аби зекономити 360 мільйонів та стимулювати незадекларованих.

Тож платитиме держава чи ні з 1 квітня за обслуговування у сімейного лікаря пацієнтів без оформлених декларацій? Чи їм доведеться це робити самим? Можна сказати, що це стало темою №2 після обговорення виборчих дебатів, - передає «ukrinform.ua».

За останньою інформацією МОЗу, наразі декларації з сімейними лікарями підписали майже 27 мільйонів українців, тобто дві третини населення, а значить для третини громадян України це питання актуальне. На вчорашньому засіданні Кабміну урядовці обговорювали ініціативу МОЗу про дострокове скасування виплат за пацієнтів без декларацій (що, до речі, стало несподіванкою, але про це далі), і врешті взяли три дні на те, щоб доопрацювати відповідну постанову. Детальніше про те, що це означає для пацієнтів, дізнавався Укрінформ.

Чому МОЗ несподівано хоче скасувати виплати за «незадекларованих»?

Наразі існує дві категорії пацієнтів, так званий “зелений” і “червоний” списки. Тобто ті, хто підписав декларацію, і ті, хто ще цього не зробив. За обслуговування кожного пацієнта із “зеленого” списку держава, а точніше Національна служба здоров’я України, із липня 2018 року сплачує по 370 гривень на рік. Тариф за пацієнта із “червоного” списку в 2018 році становив 240 грн, незалежно від віку, а з січня 2019 року – 120 грн.

Скасувати виплати за пацієнтів без декларацій у відомстві планували з 1 липня цього року. Але раптом вирішили випередити заплановані терміни і 7 березня відповідна постанова з’явилася на сайті МОЗу для громадського обговорення. Щоправда не можна не відмітити, що на фейсбук-сторінці відомства про це інформації не було, а відтак документ залишався поза широкою увагою громадськості. У МОЗ зміщення строків пояснюють так: наразі кількість пацієнтів, які вже підписали декларації, досягла того рівня, який планувався на кінець червня 2019 (передбачалося, що до того часу декларації підпишуть 20 мільйонів пацієнтів). Та і темпи укладення декларацій спостерігаються високі – у березні 2019-го було на 815 996 декларацій більше ніж у лютому 2019-го, а в лютому – аж на 1 172 414 декларацій більше ніж у січні. Це потребує збільшення фінансування закладів охорони здоров’я за «зеленим списком» та зменшення фінансування «за червоним списком». У відомстві вже підрахували, що закриття “червоних” списків з квітня зекономить бюджету 360 мільйонів гривень і дозволить їх перенаправити на обслуговування пацієнтів, які все таки підписали декларації. Крім того, це має стимулювати населення і медзаклади швидше переходити на новий принцип надання медичних послуг – «гроші ідуть за пацієнтом».

До чого домовилися на засіданні уряду?

Згадану пропозицію від міністерства учора урядовці розглядали під час засідання Кабінету Міністрів. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова не підтримала проект відповідної постанови, відмітивши, що за таких умов створюється ситуація, коли для пацієнтів, які не обрали лікаря, коштів для надання первинної медичної допомоги взагалі не передбачено. “Це порушення статті 49 Конституції України, бо у державних та комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно”, – сказала Денісова. Вона вважає, що порушується також положення статті 52-ї закону України про Кабінет міністрів України, бо така постанова заднім числом взагалі не може бути прийнята. А також відмічає, що моніторинг Уповноваженого засвідчив, що на сьогодні значна кількість людей позбавлена можливості укладення відповідних декларацій за місцем проживання з причини відсутності лікарів первинної ланки надання меддопомоги.

Свої зауваження висловив і Олександр Шубін, перший заступник голови Федерації профспілок України: “Передчасне скасування “червоного” списку потенційно створює небезпеку щодо оплати медиків, які працюють відповідно до нього. Оскільки бюджети були сформовані з огляду на припинення дії списку пізніше, то виникає небезпека, що умови оплати праці будуть погіршені”.

Своєю чергою виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун відповіла, що пацієнтам, які ще не підписали декларацію, все одно матимуть право на безоплатну медичну допомогу при невідкладних станах, у екстрених випадках тощо, що прописано в постанові. “Ті пацієнти, які приходять до лікарів і мають невідкладний стан, можуть підписати декларацію. У будь-якій країні, де діє принцип “гроші ходять за пацієнтом”, треба, щоб пацієнт зареєструвався, і щоб ми знали, куди перераховувати гроші. Щодо роботодавців, то 90% закладів первинної ланки отримують більше фінансування, ніж будь-коли після підписання договорів із НСЗУ. Проблем із зарплатами немає”, – додала Уляна Супрун.

Після обговорення прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству охорони здоров'я у триденний термін доопрацювати проект постанови, взявши до уваги висловлені зауваження.

У термінах підписання декларацій пацієнтів не обмежують

Водночас у деяких ЗМІ з’явилася інформація, що нібито НСЗУ вже припинила виплати за пацієнтів із “червоного” списку. У НСЗУ Укрінформу відповіли, що наразі виплати за пацієнтів без декларацій залишаються такими ж як і раніше, поки постанова не набуде чинності.

“Постанова, якою передбачено зміну строку дії тарифу за обслуговування пацієнтів, включених до червоного списку, була прийнята сьогодні на засіданні Уряду з доопрацюванням та буде опублікована Урядом (на це НСЗУ не впливає). Порядок обслуговування пацієнтів станом на зараз такий самий, як і був до 1 квітня (120 гривень за пацієнта – Ред.) Ще у 2017 році Закон "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" передбачив, що якщо пацієнт хоче скористатися безоплатними медичними послугами, він має звернутися до надавача медпослуг та обрати лікаря, подавши декларацію”, – коментують у прес-службі НСЗУ.

У міністерстві ж окремо пояснюють: у випадку невідкладного стану пацієнтам, які не обрали свого лікаря або знаходяться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, терапевт або педіатр надасть безоплатно медичну допомогу. Це регламентується Наказом МОЗ №503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу». Щоб отримати повний перелік послуг у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, гарантовано оплачений Національною службою здоров’я, потрібно обрати свого лікаря та підписати з ним декларацію. Кінцевого терміну підписання декларації не існує. Декларацію з обраним сімейним лікарем, терапевтом або педіатром можна підписати під час планового візиту у будь-який час.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Замотуватися в простирадло і повільно повзти в Гаразджу...(чорний гумор)
Відповісти
Вы реально представляете что творится в стране?!
Мне кажется нам подсовывают какие то не настоящие новости и мы часто не получаем статьи из первых рук.
Перебрав множество источников попал на сайт https://ukrjizn.com/, где вижу что журналисты предоставляют хоть какую то реальность в которой находимся.
Очень важно в наше время отбирать качественные СМИ.
Вот еще одна топовая статья, которая меня зацепила: https://ukrjizn.com/spozhivchij-koshik-v-ukra%D1%97ni/

Надеюсь Вам станет полезной.
Відповісти
Друзья, я последние несколько лет от слова совсем не смотрю телевизор!!! И считаю его Злом, так как вся информация подается так как нужно руководству страны. А мы это кушаем.
В последнее время все больше смотрю Youtube и выискиваю там информацию по крупицам. А так же ищу независимые СМИ сайты, которые подают информацию более независимо, такие как Радио свобода или myukraina.com.ua.
Выбирайте и читайте информацию, отсеивайте лишние, перебирайте источники и только тогда Вы сможете найти полезную новость.
Кстати недавно прочитал очень интересную новость, которая касается каждого из нас:
https://myukraina.com.ua/goroskop/goroskop-na-2017-god-dlya-vodoleya.html
Відповісти
Друзья, я последние несколько лет вообще не смотрю телевизор!!! И считаю его Злом, так как вся информация преподносится так как нужно правительству. А мы это хаваем.
В последнее время все больше смотрю Youtube и выискиваю там информацию по крупицам. А так же ищу независимые СМИ сайты, которые подают информацию более независимо, такие как Радио свобода или myukraina.com.ua.
Выбирайте и читайте информацию, отбрасывайте ненужные, перебирайте источники и только тогда Вы сможете найти полезную новость.
Кстати недавно прочитал очень интересную новость, которая касается каждого из нас:
https://myukraina.com.ua/prognoz/prognoz-pogody/kakoe-budet-leto-2017.html
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні