--> Найстаріша хата в Україні – на Волині | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Найстаріша хата в Україні – на Волині

0
5
Найстаріша хата в Україні – на Волині
Найстаріша в Україні хата – на Волині. Деревяний будинок збудований 1587 року розташований у селі Самари Ратнівського району.

Про це розповідає Микола Андрусик в групі "Теревені про Любешів" у "Фейсбуці".

Хату виявив архітектор Сергій Верговський в 1970 році.

"Будинок – рідкісний зразок давнього житла. Це хата без сіней з курним опаленням. Стіни з соснових плах. Дах двосхилий на кроквах критий соломою. На фронтонах вітрові дошки з "кониками". Три волокових вікна з дерев'яною засувкою, у вхідній стіні волокова кагла. Двері на бігуні. Курна глинобитна піч на рубленому опічку. На покутній стіні дата – 1587р. Обладнання: "приміст" для спання, 2 лави, жердки, світоч. з цілком сформованими регіональними ознаками", – описує пам’ятку автор розповіді.

Нині ця хата розташованав у Національному музеї народної архітектури та побуту України.

Микола Андрусик у своїй розповіді додає, що для районів Волинського Полісся була характерна дворядна забудова двору. Господарські будівлі, об’єднані спільними стінами та дахом, шикувалися в один ряд паралельно житловому будинку, який, залежно від орієнтації за сонцем, наближали до вулиці довгим або коротким фасадом або виносили в другий ряд і розташовували у глибині двору.

"Наслідуючи загальноукраїнську традицію розташування, піч розміщували в кутку біля вхідних дверей, полиці – відкрита шафа (“мисник”) в протилежному кутку біля входу, лавку під вікнами чільної стіни, а спальне місце (“піл”) безпосередньо біля печі вздовж тильної стіни з люлькою над ним. У хатах збереглися такі елементи, як спеціальний димовідвідний прилад (“світець”, “посвіт”), який кріпився під отвором стелі над лучиною. була і форма печі (“курна піч”), дим від якої виходив одразу в будинок, через що закопчені стіни нічим не прикрашалися. Характеру курної печі відповідав темний, так званий “димний” керамічний посуд (“горщики”, “глечики”, “гладущики”). Всі дерев’яні предмети побуту – посуд, знаряддя праці також були наділені рисами первиної простоти.

Ще по наших селах де інде стоять вбиті в землю старі поліські хати,їх мало,але вони є німими свідками не простої але цікавої історії нашого поліського краю".

Під дописом автор додає світлини курної поліської хати.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні