На Волині горіло 114 гектарів землі у 2018 році

0
2
На Волині горіло 114 гектарів землі у 2018 році
З початку року на Волині через спалювання сухої рослинності виникло 5 пожеж, а минулого року – 93 пожежі сухостою та 54 загорання торфовищ.

Про це стало відомо під час прес-конференції у середу, 27 лютого, в головному управлінні ДСНС України у Волинській області.

Начальник головного управління ДСНС у Волинській області Володимир Грушовінчук зазначив, що розпочинається пожежно-небезпечний період: «Сніговий покрив уже зійшов і на території області з року в рік у цей період відбувається системне випалювання сухої трави».

Цьогоріч уже виникло 5 пожеж в Іваничівському, Турійському, Любешівському, Маневицькому районах та у місті Луцьку через випалювання трави.

До слова, у минулому році виникло 147 пожеж в екосистемах на площі майже 114 гектарів, з них – 93 пожежі через паління сухої трави або її залишків і 54 випадки загорання торфовищ, яке охопило площу понад 34 гектарів.

Начальник ДСНС зауважив, що винуватця підпалу визначити вкрай важко. Лише в 6 випадках були встановили винних. Зокрема, у двох випадках через такі пожежі були постраждалі.

Тимчасовий виконувач обов’язків начальника регіону офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук зауважив, що найважче справлятися з пожежами на торфовищах.

На території області 177 тисяч гектарів торфовищ, меліорованих 125 тисяч гектарів і глибоких 24,5 тисяч гектарів. Найбільше глибоких торфовищ на території Ратнівського, Любешівського, Камінь-Каширському районі.

«Щоб загасити пожежу торфовища потрібного його повністю залити водою, затопити. На 1 куб торфу треба 1 тонну води. Уявіть, скільки пожежникам потрібно витратити часу, роботи і пального, щоб загасити ділянку, яка має 10 гектарів і хоч би один метр торфу», - повідомив Ростислав Кравчук.

Зокрема, начальник волинських рятувальників Володимир Грушовінчук додав, що на ліквідацію пожежі на торфовищі Приліснинська ОТГ було зведено загін, який працював два тижні. Було витрачено біля 5 тонн пального. Більше 200 тисяч гривень. До того ж, як зауважив Володимир Грушовінчук, два дні тому у Прилісненській громаді горіло 10 гектарів сухої трави.

До слова, Ростислав Кравчук додав, що окрім пожеж треба і боротися з руйнуванням гірдотехнічних споруд, де накопичують воду, яку безпосередньо використовують пожежники, щоб запобігти поширенню вогню у лісах. Як зауважив, Ростислав Кравчук, минулоріч зафіксуйвали 17 зруйнованих гідростанцій, а у цьому році вже були випадки, щоб зняти метал з цих споруд.

Довідково: Торфяні пожежі найчастіше виникають через необережне поводження з вогнем. Торф горить повільно, тліючи, на всю глибину залягання. Може горіти у всіх напрямках незалежно від напрямку й сили вітру, а під грунтовим покривом здатний тліти і під час помірного дощу і снігопаду.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні