У Криму хочуть закрити головний храм ПЦУ

3
-5
У Криму хочуть закрити головний храм ПЦУ
Влада анексованого Криму хоче закрити головний храм Православної церкви України, який діє на території півострова.

Про це BBC News Україна розповів архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, - пише ВВС Україна.

За його словами, мова йде про припис із вимогою звільнити приміщення храму святих Володимира і Ольги в Сімферополі, який надійшов від так званого міністерства майнових і земельних відносин Криму.

Архієпископ зазначив, що припис не має "терміну виконання".

У своєму Facebook член синоду ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря написав, що "єдиному українському православному храму в цьому місті загрожує знищення".

Євстратій Зоря назвав це "помстою Москви, в тому числі за правозахисну діяльність" архієпископа Сімферопольського і Кримського.

5 лютого архієпископа Климента призначили головою місії ПЦУ з допомоги жертвам порушення прав людини та незаконно утримуваним у Росії й на окупованих територіях України.

У коментарі BBC News Україна він уточнив, що це не єдине храмове приміщення ПЦУ у Криму, але головний храм півострова і центр єпархії.

Українська православна церква Київського патріархату раніше заявляла, що до анексії на півострові мала 44 діючі громади з приміщеннями для молитов.

За словами Євстратія Зорі, зараз на півострові лишись лише кілька храмів.

Храм святих Володимира і Ольги в Сімферополі був головним храмом УПЦ КП, а після створення ПЦУ у грудні 2018 року - перейшов у її підпорядкування.

Храм розташований у будівлі, яка раніше належала військовому училищу. Свого часу УПЦ КП уклала договір про оренду приміщення на 49 років за номінальну плату в одну гривню на рік.

"Після окупації місцева влада ініціювала розірвання договору оренди й наполягала, що окремі частини будинку утримуються нами незаконно", - розповів у 2017 році BBC News Україна Євстратій Зоря.

Роботу собору вже блокувала виконавча служба Росії у серпні 2017 року.

Тоді російські силовики заявили, що виконували рішення арбітражного суду щодо передачі першого поверху будівлі, де розташований храм, у державну власність.

У Київському патріархаті заявили, що силовики пошкодили приміщення, поламали двері та вівтарі, конфіскували частину церковних речей, а також закрили доступ вірян до храму.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Теж саме треба робити з церквами МП!!!!!
Відповісти
Росія це Орда без роду і племені. Росіяни так і не сформувались в націю, а є кодлом.
Відповісти
Все законно. Пройдуть активісти по Сімферополю, збере підписи за перехід в РПЦ і питання закрито. Як в нас то демократія, як в Криму то "бєспрєдєл". А що ви чекали?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні