5 лютого настає рік Свині

1
1
5 лютого настає рік Свині
Лучанка Христина Лесюк, яка живе і працює в Китаї, на прохання інтернет-видання "Волинь24" розповіла про те, як китайці зустрічають Новий рік за східним календарем.

Китайський Новий Рік відомий також як Місячний Новий Рік або Свято Весни (#SpringFestival). Його неофіційно називають "місячним новим роком", бо точна дата визначається на основі місячних фаз в день другого молодого місяця після зимового сонцестояння.

Цьогоріч китайці святкують найважливіше з традиційних китайських свят 5 лютого. Офіційно з 5 лютого 2018 року починається рік Свині і закінчується рік Собаки.

Святкування перетворюється на Весняний Фестиваль, що закінчується Святом Ліхтарів на 15-й день нового місячного року.

Традиційними прикрасами цього свята є дерева з побажаннями, іграшки тварини з майбутнього року, китайські ліхтарики, червоні прикраси-символи багатства та ін. Часто можна зустріти "квітучі" дерева, як символ настання весни і нового життєвого циклу.

Святкування Фестивалю Весни нагадує наш Святвечір. Сім‘я збирається разом, готує якомога більше страв і проводить час у спілкуванні.
Китайський новорічний стіл
Китайський новорічний стіл

Прийнято в цей вечір також дарувати червоні конверти з грошима. Батьки дарують дітям, друзі друзям, хлопці своїм обраницям тощо.
Новорічні подарунки
Новорічні подарунки

Новий рік-це возз'єднання сім'ї. Китайці кажуть: навіть якщо весь рік ти важко працював, знайди час, щоб з'їздити додому. В цей час не працюють підприємства і спостерігається величезний потік людей з міст в села. Квитки купують за місяць-два. Прийнято також знайомити батьків з майбутніми обранцями. Якщо дівчина зустрічається з хлопцем і вони планують весілля: спочатку вона їде до його родини, потім вже у власну.

На період фестивалю весни є популярною послуга акторів, які можуть зіграти наречену чи нареченого (часом навіть батьків).

Однією з традицій є запускання феєрверків: щоб відігнати злих духів, примножити удачу, показати сусідам, що заможніший. Є родини, які цілий рік збирають феєрверки, щоб запустити їх в цю ніч. Через шкідливе повітря, запуск феєрверків заборонений, але нікого це не зупиняє.

До слова, вулиці китайці прикрашають червоними ліхтариками і ілюмінацією. В великих містах, як Пекін, Хіань, Шанхай, проходять концерти і театралізовані дійства.

Будинки ж, всередині і ззовні, прикрашаються каліграфічними написами з ієрогліфами удачі, багатства, достатку.


Фото надані авторкою.
Передрук заборонено.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
треба завтра нажертись як свиня
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні