На будівлі в Ковелі знайшли 90-літні «автографи»

0
12
На будівлі в Ковелі знайшли 90-літні «автографи»
У Ковелі на стіні однієї зі старих будівель знайшли давні «автографи» – прізвища та ініціали, видряпані на цеглі.

Про це у "Фейсбуці" написав Сергій Товкач.

Як вказав автор, будівля розташована на вулиці Залізничній, 17.

"Наскільки непізнаною є історія Ковеля! Мав змогу вкотре у цьому переконатися, здавалось би, у звичайній ситуації. Переглядаючи світлини нашого міста, миті якого зупинені справжнім майстром фотофіксації Alexandr Fomuk, натрапив на будівлю, яка, вочевидь, залишилася однією з небагатьох вцілілих у нашому місті після буремного воєнними лихоліттями XX віку.

Зовнішній вигляд споруди практично один в один збігся із зображенням на архівному знімку: сучасна «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» МОЗ України і Ковельське залізничне училище першого десятиріччя минулого століття розміщені в тому ж будинку. Нині – на вулиці Залізнична, 17.

Відомо, що залізнична інфраструктура у Ковелі почала розвиватися наприкінці ХІХ століття, а з перших років ХХ – з початком будівництва залізниці Київ – Ковель тривало спорудження станцій, колій... 10 березня 1902 року на ділянці Київ – Ковель було відкрито рух пасажирських потягів, а 6 жовтня підписано остаточний акт введення залізниці в експлуатацію.

Очевидно, що тогочасний уряд Російської імперії потребував кваліфікованих залізничних кадрів, саме тому в крупному транспортному вузлі – Ковелі відкрили залізничне училище. І невідомий фотограф зафіксував на фронтоні напис: «Училище. 1901».

Наступні десятиліття неабияк змінили політичну карту світу. У вирі Першої світової війни зникли як Російська імперія, так і Австро-Угорська з Німецькою імперії, війська яких топтали ковельську землю. Згодом, по наслідках радянсько-польської війни наше місто на два десятиліття опинилося під владою Другої Речі Посполитої…

Підійшовши до історичної пам'ятки з намаганням віднайти кращий ракурс для зйомки, зненацька почув: «Фотографуєте?» До мене підійшов чоловік, котрий розчищав сніг перед входом і зі словами «Краще зніміть ось це!» провів до стіни будинку. «З іншого боку теж таке є…» - додав на прощання.

Придивився - на жовтуватій цеглі стіни ганку проступили численні написи-автографи! “Slominski.III/IV 1931”, “Wowczynnikow”, “Rychlinski, 22”, “Pikulski”, “Lassota”, “Wanda Wojcikowna. Rok 1933”…", - йдеться у дописі.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
12

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні