Медики розповіли про симптоми менінгіту

1
-2
Медики розповіли про симптоми менінгіту
Червоний висип на шкірі та висока температура - одні з симптомів менінгіту.

Про це у коментарі журналісту УНН повідомила головний позаштатний інфекціоніст Хмельницької облдержадміністрації Оксана Піддубна.

"Гострий початок хвороби - це блискавична форма,тобто дитина здорова - і різко підвищується температура тіла до високих цифер 39 40, вище. З’являється червона висипка на тілі. А також хвороба може супроводжуватись головним болем та рвотою. В таких випадках треб терміново викликати лікаря, адже значення мають хвилини", - розповіла Піддубна.

За її словами менінгококова інфекція – не завжди менінгіт.

За даними МОЗ, менінгіт - це запалення захисних оболонок головного або спинного мозку людини. Бактеріальна або вірусна інфекція, що потрапляє до спинномозкової рідини (ліквору), яка циркулює у порожнинах головного та спинного мозку, та зазвичай викликає запальний процес. Однак причинами менінгіту можуть стати і певні травми, рак, вживання деяких лікарських препаратів, а також інші види інфекцій. Тому важливо виявити причину менінгіту, адже це найважливіший фактор для призначення правильного та ефективного лікування.

Епіологічні типи менінгіту

Бактеріальний менінгіт
Бактеріальний менінгіт - це один із найбільш небезпечних видів хвороби, що характеризується невідкладним станом та найвищим ризиком смерті. Існують вакцини, що запобігають виникненню деяких типів бактеріального менінгіту.

Вірусний менінгіт

Вірусний менінгіт досить небезпечний, однак в цілому протікає легше, ніж бактеріальний. Як правило, якщо імунна система організму функціонує нормально, хворі на цей тип менінгіту не обов’язково потребують особливого лікування та швидко одужують. Крім того, існують вакцини для профілактики деяких типів вірусного менінгіту.

Грибковий менінгіт
Випадки захворювання на цей етіологічний тип менінгіту трапляються досить рідко, хоча інколи для розвитку хвороби вистачає потрапляння спорів грибка в організм через дихальні шляхи. Крім того, хворі на цукровий діабет, рак та ВІЛ-інфіковані належать до групи підвищеного ризику зараження грибковим менінгітом.

Паразитарний менінгіт
Існує безліч паразитів, які можуть стати причиною менінгіту або викликати захворювання мозку чи нервової системи людини. Як правило, в порівняні із бактеріальним чи вірусним, паразитарний тип менінгіту трапляється досить рідко.

Амебний менінгіт
Первинний гнійний менінгіт (менінгоенцефаліт) - це рідкісне, але смертельно небезпечне захворювання, збудником якого є Амеба неглерія Фоулера (лат. Naegleria fowleri) - це непаразитичний мікроорганізм, що розповсюджений у теплих водах та ґрунтах.

Неінфекційний менінгіт
Менінгіт може виникати і в результаті певних неінфекційних причин: рак, системний червоний вовчак (рідше хвороба Лібмана-Сакса), певні лікарські препарати, травма голови, а також операція на мозку.

Поширення бактерій та вірусів, що є збудниками менінгіту

Бактеріальний менінгіт
Як правило, мікроорганізми, які є збудниками бактеріального менінгіту, передаються від однієї людини до іншої. Деякі бактерії розповсюджуються через їжу. Однак, часто форма поширення бактерій залежить від їхнього типу.

Вірусний менінгіт

Люди можуть передавати іншим віруси, які є збудниками менінгіту. Якщо ви контактуєте із хворими на вірусний менінгіт, то існує невеликий ризик заразитися вірусом.

Як наголошують у МОЗ надійний спосіб вберегтися - вакцинування.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"В таких випадках треба терміново викликати лікаря, адже значення мають хвилини", - розповіла Піддубна". Куди викликати: по хатах вже не ходять? Записуйтесь на прийом за кілька днів-тижнів, якщо не здохнете.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні