У Луцьку – фестиваль вертепів. ФОТО

0
5
У Луцьку – фестиваль вертепів. ФОТО
У Палаці культури міста Луцька вихованці шкіл, дошкільних навчальних закладів та творча молодь міста взяли участь у ХХ міському фестивалі вертепів “З Різдвом Христовим!”.

У середу, 9 січня, молоді лучани піснями і словом прославляли велич Різдва Христового.

Оцінювало творчі гурти авторитетне журі директор Волинського академічного обласного театру ляльок, заслужений діяч мистецтв України Данило Поштарук, відома українська поетеса, заслужений журналіст України Надія Гуменюк, директор Палацу культури міста Юрій Войнаровський, співачка, художній керівник Луцького районного будинку культури, заслужена артистка України Алла Опейда, етнограф і фольклорист Волинського краєзнавчого музею Людмила Мірошниченко-Гусак.

Участь у конкурсі брали творчі колективи установ культури, навчальних закладів, громадських організацій та підприємств міста, родинні колективи.

Журі оцінювало конкурсні виступи 12 колективів за чотирма віковими категоріями: дитячі колективи до 6 років, дитячі колективи до 18 років, колективи від 18 років та родинні колективи.

Журі відмітило зразковий фольклорний гурт «Волинські узори» з Луцької загальноосвітньої школи №11-колегіум: «Саме ви зрозуміли усю суть вертепу. Бо, як відомо, у вертепі біблійна історія має бути адаптована на сучасність. Вам це вдалося».

Колектив оригінально подав свій виступ, провівши паралель між ненавистю біблійного героя Ірода до Ісуса Христа та сучасною ситуацією між Україною і сусідом-агресором Росією.

Глядачам така інтерпретація припала до душі: дехто захоплено плескав у долоні, а дехто намагався непомітно витерти сльозу.

Як зазначила організатор дійства, директор департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів, основне завдання фестивалю – не конкуренція, а збереження, популяризація, відродження і поширення традицій вертепної драми старовинного українського народного лялькового театру.

«Дуже важливо, що участь у цьому фестивалі беруть діти і молодь. Таким чином традиції передаються з покоління в покоління», – зазначила організатор й додала, що найменшим учасникам всього 4 роки.

Перше місце і призовий фонд 2 тисячі гривень розділили театральна студія «Бешкетники» під керівництвом Вадима Хаїнського і зразковий фольклорний гурт «Волинські узори» з Луцької загальноосвітньої школи №11-колегіуму під керівництвом Аліни Степанюк.

Текст і фото – Олени ЯКОБЧУК

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні