--> Книги, які змінили життя: що радять прочитати волинські журналісти | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Книги, які змінили життя: що радять прочитати волинські журналісти

1
-14
Книги, які змінили життя: що радять прочитати волинські журналісти
Впродовж кількох місяців волиняни активно брали участь у "кижковому флешмобі". За його правилами, необхідно було виставляти у Фейсбуці обкладники книг, які зіграли важливу роль у житті.

Видання "Волинь24" зібрало списки знакових книг від колег-журналістів, аби порадити читачам, на які твори варто звернути увагу, шукаючи нову книгу для прочитання.


* * *

Оксана Головій багато років була головним редактором популярної волинського тижневика "Сім'я і дім". Зараз працює літературним редактором газети "Волинські новини".

Серед важливих для себе книжок називає збірник українських казок "Чарівна торба" та класику української літератури - роман Олеся Гончара "Собор".

Із сучасної вітчизняної літератури Оксана Головій відзначила романи Юрія Винничука "Танго смерті" та книгу Марії Матіос "Нація. Одкровення".

Також у переліку - детективно-любовний роман англійської письменниці Дафни дю Морьє "Ребекка", опубликованный в 1938 году.

А ще - роман Стівена Кінга "Та, що породжує вогонь" і "Український правопис".



* * *

Журналістка ділового видання "Конкурент" Тетяна Грішина у своєму списку важливих книг назвала твори найвідомішої у світі авторки детективів - Агати Крісті та не менш відомого автора пригодницьких романів й оповідань Джека Лондона.

Також серед улюбленого - роман французького письменника Бернара Вербера "Імперія ангелів", ранній роман культового "короля жахів" Стівена Кінга "Довга прогулянка" та роман-антиутопія американського письменника Рея Бредбері в жанрі наукової фантастики "451 градус за Фаренгейтом".

Іще із важливого для Тетяни - роман французької письменниці Франсуази Саган "Здрастуй, сум" та праця англійського природознавця Чарльза Дарвіна "Походження ви́дів шляхом природного добору", що є одним з найзнаменитіших творів в історії науки й основоположним у сфері еволюційного вчення.



* * *

Журналістка Тамара Зубенко наразі працює консультантом з комунікацій Волинського регіонального відділення Асоціації міст України.

Із прочитаного, що справило неабияке враження, називає роман земляка Володимира Лиса "Століття Якова", а також вірші Володимира Вакуленка "Татусева книга" і збірку "Шоколадні вірші про кохання".

Філософська книга Міка Вікінга "Маленька книга Хюґге. Як жити добре по-данськи" викликала справжній фурор у світі і, очевидно, справила враження і на волинську журналістку.

Серед іншого, що Тамара Зубенко вважає незабутнім - книга, яка для багатьох є найпершою - "Абетка".



* * *

У списку важливих книг головного редактора ділового видання "Конкурент" Андрія Лучика - Радянський енциклопедичний словник, роман-антиутопія Євгена Замятіна "Ми" та роман Михайла Булгакова "Майстер і Маргарита".

Також є у списку і книги з сучасної української літератури - поетична книга Сергія Жадана "Вогнепальні й ножові", роман Любка Дереша "Архе" та збірник творів Леся Подерв'янського "ПЗТ".



* * *

Голова Волинської організації Національної спілки письменників України Ольга Ляснюк розповіла: важливих книг - набагато більше, ніж 7. І все ж, дотримуючись правил флешмобу, спробувала виділити найважливіші.

Серед них: драматична поема Лесі Українки "На полі крові", книга Василя Стуса "Листи до сина", збірка Василя Герасим'юка "Поет у повітрі", науково-фантастичний та філософський роман українського радянського письменника Олеся Бердника "Зоряний корсар", психологічна новела Миколи Хвильового "Я (Романтика)".

Однією із найважливіших книжок дитячої літератури ХХ століття вважається повість Януша Корчака "Пригоди короля Мацюся", і вона - теж у списку Ольги Ляснюк.

Також у її переліку улюблених - збірка Яна Твардовського "Ще одна молитва", який був священиком у Варшаві, писав вірші й ніколи не казав про себе, що він — поет.



* * *

Речниця волинської прокуратури Наталка Мурахевич серед власних важливих книг також назвала романи Володимира Лиса "Століття Якова" та Михайла Булгакова "Майстер і Маргарита".

Серед іншої класики - два романи одного із найвідоміших німецьких письменників XX століття Еріха Марії Ремарка "Люби ближнього свого" та "Тріумфальна арка", а також - "Мертва зона" Стівена Кінга.

Також у списку - повість китайського письменника Цзян Жуна "Вовчий тотем" та роман української письменниці Марії Матіос "Майже ніколи не навпаки".



* * *

Інна Ройко працює у прес-службі "Волиньобленерго". Вона також поділилася у Фейсбуці переліком книг, які мали в її житті важливе значення.

Це - роман зі світовим ім'ям "Сто років самотності" Гарбріеля Гарсії Маркеса, перший у світовій літературі професійний прозовий твір, що присвячений Голодомору 1932—1933 років - роман "Жовтий князь" Василя Барки, вибрані твори українського поета і прозаїка Богдана Ігоря Антонича, збірка поезій Грицька Чубая "Плач Єремії", двотомник німецького філософа Фрідріха Ніцше, а також - Словник іншомовних слів.



* * *

Режисер і пастор Луцької біблійної церкви Сергій Шараєвський першою із важливих книг назвав "Біблію". Також з релігійної літератури він відзначив книгу-проповідь німецького пастора Вільгельма Буша "Ісус - наша доля".

У списку - книга режисера Олександра Мітти "Кіно між раєм та пеклом", в якій розповідається про справжню "кухню" кінематографу, а також - мотиваційна праця відомого експерта з питань лідерства Джона Максвелла "Як перетворити невдачі у сходинки до успіху".

Із художньої літератури Сергій Шараєвський відзначив популярний пригодницький роман Майн Ріда "Вершник без голови", повний збірник творів одного із засновників жанру детективу і майстра новел Едгара По та роман Роберта Льюїса Стівенсона "Чорна стріла".



* * *

Обов'язково діліться в коментарях назвами книг, які стали для вас важливими. Адже шкільна програма і мода на того чи іншого автора - це не завжди той "рецепт", як знайти "свою" книгу.

Підготувала Людмила ЯВОРСЬКА ("Волинь24")

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-14

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Смаки, як і усе інше, міняються. Проходить час, з*являються нові книги. Прочитане відходить на задній план, хоча Шевченка, Франка, Чехова, Гоголя можна читати 40 років двічі на рік і знаходити для себе щось нове. Мова - як пісня. Зараз у мене на столі лежать бестселери "Як багаті країни збагатіли і чому бідні залишаються бідними (Ерік с. Райнерт, норвезький економіст); "Чому нації занепадають (Дарон Аджемоглу, Джеймс Робінсон, перший - в десятці вчених світу, якого найбільше цитують); "Благими намерениями государства.
Почему и как проваливались проекты улучшения условий
человеческой жизни (Джеймс Скотт)". Автор - неординарний мислитель, прихильник якісних методів в соціології, досліджує причини краху крупних державних модернізаторських проектів. Дуже хотілось би, щоб наші державні мужі знали про існування цих книг, тримали їх в себе на столі і збагнули, до чого вони довели державу Україна. Заголовки книг говорять самі за себе.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні