Бюджет-2019: будівництво доріг, розвиток громад, підвищення соціальних стандартів

0
-3
Бюджет-2019: будівництво доріг, розвиток громад, підвищення соціальних стандартів
Економіка України зростає вже 11 кварталів поспіль. З'явилась можливість направити зароблені кошти на її подальший розвиток. Які пріоритети визначив Уряд в держбюджеті на 2019 рік?

"Є бюджет – збалансований і реалістичний. ми зберегли всі програми – безпеки і оборони, в медицині, освіті, будемо будувати дороги, будемо продовжувати децентралізацію", - каже Прем’єр-міністр України, Володимир Гройсман.

Соціальні виплати

У бюджеті-2019 заплановане поступове підвищення соціальних виплат. Вперше індексація пенсій буде здійснена автоматично, з урахуванням рівня інфляції та зростання середньої заробітної плати. Зауважимо, що за підрахунками Мінсоцполітики, показник середньої зарплати, який використовується у формулі перерахунку пенсій, збільшиться наступного року на 17%.

З 1 січня 2019 року у бюджеті закладено підвищення мінімальної зарплати (4173 грн.), мінімальної пенсії (1669,2 грн.) та військових пенсій (в середньому виростуть на 738 грн.). Підвищення пенсійного забезпечення також передбачене з 1 березня та для працюючих пенсіонерів - з 1 квітня.

Реформи в медицині

Наступного року на підтримку і розбудову оновленої системи надання первинної медичної допомоги буде виділено 15,2 млрд. гривень. Також розпочнеться і реформа екстреної медичної допомоги, на яку передбачено 1 млрд. грн. За ці кошти будуть запроваджені сучасні диспетчерські протоколи, оновлено парк автомобілів “швидкої” та ін.

Стільки ж коштів спрямують і на програму «Доступні ліки». Завдяки їй люди матимуть можливість отримати безплатно чи з незначною доплатою понад 260 препаратів від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Разом з цим, у 2019 році розпочнеться етап запровадження безплатної діагностики, на це у бюджеті зарезервовано 2 млрд. грн.

З липня 2019 року 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра будуть оплачені державою. Пацієнти зможуть безплатно пройти обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш поширені види онкології у чоловіків і жінок.

Безпека і оборона

Безпека і оборона - першочерговий і один з наймасштабніших пунктів витрат. Загалом, у держбюджеті-2019 на це виділено понад 5% ВВП, що складає 212 млрд. грн. У цю суму закладено підвищення зарплатні військовим до щонайменше 10 тисяч гривень. Також військовослужбовців забезпечать житлом – на суму 1.8 млрд. грн. Серед інших видатків- близько 40 мільярдів піде на закупівлю та модернізацію військової техніки. На укріплення державного кордону буде виділено 400 млн. грн. На забезпечення громадської безпеки та цивільного захисту виділять 83,1 млрд. грн, що на 17,1 млрд. більше, ніж цьогоріч.
Будівництво і ремонт доріг

В 2019 році Уряд планує продовжити масштабний ремонт і будівництво доріг. Якщо до кінця цього року заплановано якісно відремонтувати близько 4 000 кілометрів автошляхів, то наступного року плани ще більш амбітні. Тож, загальні витрати на розвиток дорожньої інфраструктури збільшаться на 7,9 млрд. грн. і складуть 55,6 млрд. грн. Гроші підуть не лише на відновлення доріг державного значення – субвенція на місцеві дороги в проекті бюджету на 2019 рік становить 14,7 млрд. грн. Заклали в новому бюджеті і кошти на безпеку руху. На ці цілі спрямують 2,1 млрд. грн.

Енергоефективність

В Уряді зазначають, одне з головних завдань на наступні роки – побудова енергонезалежної держави. Саме тому на розвиток енергоефективності виділять 2 млрд. грн. У ці кошти закладені і 400 мільйонів на «теплі кредити», які будуть спрямовані на придбання енергозберігаючого обладнання та матеріалів для осель українців. Також будуть виділені суттєві кошти на реформування вугільної галузі.

Економічне зростання

Очікується, що в 2019 році Україна збільшить номінальний ВВП на 3%, що становить майже 1 трлн. гривень. Приблизно стільки ж складуть доходи в держскарбницю і більше 1,1 трлн. гривень - виплати.
Варто зазначити, що законодавцям вдалося збільшити дохідну частину країни на 17,7 млрд. гривень. В Уряді переглянули податкові надходження за рахунок уточнення очікуваних зборів у цьому році. По-друге, заклали приріст надходжень від НБУ. І, по-третє, парламентарі затвердили пакет законопроектів, де прописали збільшення ресурсів, зокрема, надходження від рентної плати та акцизу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні